V iniciativi zagotavljajo, da v dneh pomanjkanja zaščitnih mask iščejo najboljše rešitve. Foto: Radio Capodistria/Radio Capodistria/upr.si
V iniciativi zagotavljajo, da v dneh pomanjkanja zaščitnih mask iščejo najboljše rešitve. Foto: Radio Capodistria/Radio Capodistria/upr.si

Iniciativi se je pridružila tudi Univerza na Primorskem in v sodelovanju s Splošno bolnišnico Izola in Tehnološkim parkom Ljubljana natisnila prve zaščitne maske. Z univerze so sporočili, da so prve prototipe že predali bolnišnici v testiranje, ki jih trenutno preizkuša v resničnem okolju. S tem se je Slovenija dejavno pridružila drugim državam, ki so tehnologijo 3D-tiskalnikov, tudi na visokotehnoloških inštitutih in v raziskovalnih centrih, v pandemiji v splošnem pomanjkanju zaščitnih sredstev namenile izdelavi zaščitne opreme.

Sorodna novica V ljutomerskem domu starejših nove potrjene okužbe, skupno jih je 33

Kot so še zapisali, na univerzi tiskajo maske, ki so združljive z mikrobiološkimi filtri, ki se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje. Model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska, certificirano zagotavlja 99,99-odstotno učinkovitost. Maske so namenjene večkratni uporabi. V izdelavo so vključeni tudi strokovnjaki laboratorija za interakcijo človek – računalnik Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Maske nekateri tiskajo kar doma

Platforma Zaščitimo Slovenijo je že prejšnji teden imetnikom tiskalnikov ponudila odprtokodni format za model 3D-maske Gladius Friends, ki lahko ob uporabi primernih filtrov in s pravilnim ravnanjem pomaga pri zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom. Gre za masko za domačo uporabo, za izdelavo katere je primeren kateri koli 3D-tiskalnik, maska pa je ob ustreznem razkuževanju namenjena večkratni uporabi. Projekt je poimenovan Maska za prijatelja in predstavlja vseslovensko gibanje, kjer lahko posamezniki sami natisnejo masko in vizir zase ter za prijatelja.

Prototip slovenske maske za lastno uporabo so prek odprtokodnih skupin začeli uporabljati in izdelovati tudi v Združenih državah Amerike in po Evropi. Poudariti velja, da zaščitna maska ni ne certificiran medicinski pripomoček ne osebna varovalna oprema. V zvezi z doma izdelano masko pa se že pojavljajo tudi opozorila, da ne gre za varne izdelke. Skupina Slovenija 3D opozarja, da so tovrstni izdelki porozni in se jih ne da primerno razkužiti in sanirati, da so težave z zatesnitvijo, da je vprašljiva kakovost natiskanega izdelka in da so prav tako lahko zelo nevarni doma narejeni filtrirni sistemi.

Sorodna novica Iz New Yorka se organizirano vrača skupina slovenskih državljanov

V skupini zato predlagajo, da bi bilo veliko bolje izdelati samo prototip maske in nato za izdelavo uporabiti kakovostnejše načine tiskanja ali pa celo izdelati industrijsko orodje in nato proizvajati maske. "Težava z razkuževanjem je velika, saj material že pri 40 stopinjah Celzija reagira na toploto, kemikalije pa prav tako niso primerne. Najbolje bi bilo izdelati prototip in uporabiti industrijsko izdelavo, podobno kot za potapljaške maske," pravi Matej Auguštin, ki poslovno sodeluje s farmacevtskimi podjetji.

A v iniciativi zagotavljajo, da v dneh pomanjkanja zaščitnih mask iščejo najboljše rešitve. "Pri izdelavi smo se srečevali s številnimi vprašanji, zato smo se poglobili v literaturo in posvetovali s strokovnjaki. Naš cilj pa je bil, da naredimo boljšo zaščito, kot jo nudijo maske iz blaga. Naša prednost je tudi ta, da so maske primerne za večkratno uporabo," odgovarja molekularna in celična biologinja Teja Bajt, ki poudarja, da se koronavirus uniči pri 56 stopinjah Celzija in da se oprema s tiskalnikov lahko razkuži v običajni kuhinjski pečici. Kot še pravi, ve, da necertificirana oprema ni optimalna, zato se trudijo tudi v tej smeri. Najpomembnejše pa je, da je v enem dnevu na običajnem tiskalniku mogoče natisniti od štiri do pet mask, torej opremiti celo družino.

Prizadevanja za samooskrbo pri proizvodnji zaščitne opreme

Domača proizvodnja je korak v pravo smer

V trenutni zdravstveni krizi se je pri izdelavi zaščitnih mask angažiralo več podjetij. Enega od njih, celjskega izdelovalca zaščitnih oblačil Prevent & Deloza, je obiskal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ob ogledu izdelave zaščitnih mask je Počivalšek, kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, povedal, da bodo še ta teden civilni zaščiti dobavili 270.000 zaščitnih mask, prihodnji teden pa najmanj 500.000. "Ne le, da podpiram, ponosen sem, da so obrtniške delavnice združile moči in izdelale proizvode, ki so v celoti razviti in narejeni v Sloveniji," je dejal minister in dodal, da je glavni cilj proizvodnjo vsak teden povečevati do te mere, da bodo lahko zaščitne maske zagotovili vsem humanitarnim delavcem ter delavcem v proizvodnji in v trgovinah, ki so poleg osebja v zdravstvu najbolj izpostavljeni.

Izjemno veliko povpraševanje po zaščitnih maskah in zaščitni opremi nasploh je na svetovnem trgu porušilo razmerje med povpraševanjem in ponudbo. Foto: Pixabay
Izjemno veliko povpraševanje po zaščitnih maskah in zaščitni opremi nasploh je na svetovnem trgu porušilo razmerje med povpraševanjem in ponudbo. Foto: Pixabay
Sorodna novica Iz Češke prispelo 1,2 milijona zaščitnih mask

"Naš končni cilj je, da s pospešeno proizvodnjo domačih zmogljivosti omogočimo, da bodo zaščitne maske dostopne vsem državljanom. Zato pozivam vse tekstilne domače obrti, stopimo skupaj in postanimo samooskrbni," je domača podjetja pozval Počivalšek. Podjetje Prevent & Deloza je sicer eno izmed štirih podjetij, s katerimi je zavod za blagovne rezerve podpisal pogodbo o dobavi zaščitne opreme. Podjetje je ob pojavu epidemije zagnalo lastno proizvodnjo zaščitnih mask, da bi pomagalo pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Za zdaj proizvajajo že več kot 10.000 od Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani preverjenih pralnih mask dnevno.

Na ministrstvu opozarjajo, da se je zaradi izjemno velikega povpraševanja po zaščitnih maskah in zaščitni opremi nasploh na svetovnem trgu porušilo razmerje med povpraševanjem in ponudbo. Zato poudarjajo, da je domača proizvodnja korak v pravo smer, saj se lahko država v spopadanju z novim koronavirusom in boleznijo, ki jo povzroča, izogne odvisnosti od tujih proizvajalcev in nepotrebnim logističnim zapletom.

"Kot narod in država bomo morali pametno razporejati naše moči. Danes brez vas ne moremo in smo vam hvaležni, da to delo opravljate," je dejal predsednik republike in pozval k iskanju poti iz obeh kriz, tako zdravstvene kot gospodarske. Foto: Reuters

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v spremstvu predsednika republike Boruta Pahorja v Trzinu obiskal tudi podjetje Kimi, ki tudi v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa ključne institucije oskrbuje z dezinfekcijskimi sredstvi za razkuževanje rok in površin.

Pahor je v nagovoru zaposlenim izpostavil nenadomestljiv pomen dejavnosti njihovega podjetja za zdravje ljudi, zaposlenim pa je izrazil tudi hvaležnost zaradi opravljenega dela, saj so po njegovem mnenju še toliko bolj izpostavljeni nevarnostim okužbe, saj ohranjajo proizvodnjo v celoti.

Šivati začeli tudi v zavodu Hrastovec

Sorodna novica Janez Lavre zaradi žaljivih tvitov odstopil kot direktor slovenjgraške bolnišnice

Rokave so v trenutni zdravstveni krizi zavihali tudi v Socialno-varstvenem zavodu Hrastovec in začeli šivati pralne zaščitne maske. V zavodu imajo namreč tudi šiviljsko delavnico. "Po izbruhu epidemije smo začeli razmišljati, kako lahko pomagamo, pripomoremo k zajezitvi širitve virusa. Naša prva skrb je zagotoviti, da zaposleni v zavodu in naši stanovalci ostanejo zdravi, kar dosegamo s poostrenimi zaščitnimi ukrepi. Hvaležno smo sprejeli donacijo 50 metrov blaga iz podjetja Vema trade, da bomo lahko sešili še več zaščitnih pralnih mask," je povedala direktorica zavoda Andreja Raduha.

Šivilje so najprej izdelale osnovno masko, ki so jo strokovne sodelavke preizkusile in tudi potrdile. Po potrditvi so se lotile izdelave in do danes sešile že več kot 500 pralnih zaščitnih mask. Zaščitne pralne maske bodo razdelili v 25 dislociranih bivalnih enotah in tudi v zavodske enote. V zavodu je skupno 640 stanovalcev in 480 zaposlenih, doslej pa še niso odkrili primera okužbe z novim koronavirusom.

"Naš končni cilj je, da s pospešeno proizvodnjo domačih zmogljivosti omogočimo, da bodo zaščitne maske dostopne vsem državljanom," je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: Twitter/Zdravko Počivalšek

Maske za zaposlene v Premogovniku

Zaščitne maske je začelo izdelavati tudi invalidsko podjetje Premogovnika Velenje HTZ. V velenjskem podjetju so doslej izdelali več kot 4000 zaščitnih mask, ki so pralne in za večkratno uporabo. Zaščitne maske so izdelane iz materiala, sestavljenega iz tankih polipropilenskih vlaken, ki s svojo strukturo vezave tvorijo veliko mikropor, v katerih se zadržujeta zrak in voda, so danes v sporočilu za javnost pojasnili v Premogovniku Velenje.

Z maskami je HTZ, sicer eno največjih slovenskih invalidskih podjetij, najprej oskrbel zaposlene v skupini Premogovnik Velenje, vedno več pa je zanimanja in povpraševanja zanje tudi na trgu.

Pomurska podjetja bodo podarila respirator in zaščitno opremo

Pomurska podjetja v okviru tamkajšnje regijske gospodarske zbornice so soboški bolnišnici podarila respirator in 16 kompletov osebne varovalne opreme za zdravstveno osebje v skupni vrednosti nekaj več kot 80.000 evrov. Varovalno opremo so dobili v sredo, ventilator bodo maja. Podjetja so akcijo zbiranja na pobudo regijske zbornice začela v petek na prošnjo bolnišnice, odziv pa je bil velik in hiter. Prispevalo je okoli 40 podjetij, že pred to akcijo pa je za nakup opreme denar bolnišnici podarilo še okoli 10 podjetij.

Težave s pomanjkanjem zaščitne opreme tudi na Gorenjskem

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.