Moški pogosteje zbolijo za hudo obliko covida-19

Podatkov o spolu umrlih nimamo za vse države in niti ne za vse žrtve bolezni v posameznih državah. Po podatkih, ki so na voljo, pa je v večini držav večji delež umrlih moških. Na Kitajskem je med žrtvami bolezni 36 odstotkov žensk in 64 odstotkov moških. V Italiji je 42 odstotkov žensk in 58 odstotkov moških, v Španiji 43 odstotkov žensk in 56 odstotkov moških. V povprečju je med smrtnimi žrtvami od 60 do 70 odstotkov moških. Znanstveniki vzroka za razlike med spoloma še ne poznajo.

Raziskovalci kot morebitna vzroka navajajo kajenje, moški naj bi pogosteje kadili, in razlike v delovanju imunskega sistema. Prof. dr. Gregor Majdič je pred kratkim v reviji Frontiers in cellular and infection microbiology objavil članek, v katerem je opisal še en mogoč vzrok za te razlike pri poteku bolezni pri obeh spolih.

Gregor Majdič je morda odkril pomembno povezavo med spolnimi hormoni in potekom bolezni. Foto: Televizija Slovenija
Gregor Majdič je morda odkril pomembno povezavo med spolnimi hormoni in potekom bolezni. Foto: Televizija Slovenija

Spolni hormoni

"Virus SARS-CoV-2 naj bi vstopal v celice pljuč prek dveh beljakovin. Obe beljakovini sta v različnih tkivih drugje po telesu različno močno izraženi med spoloma, in sicer je obeh beljakovin več običajno pri moških kot pri ženskah," pove Majdič. "Pri pljučih tega še ne vemo, vendar če bi se pokazalo, da to velja tudi za pljuča, bi to lahko pojasnilo hujši potek pri moških, saj bi lahko zaradi večje količine teh beljakovin več virusov vstopilo v pljučne celice, to pa bi potem povzročilo hujši potek bolezni in večjo smrtnost."

Na količino obeh beljakovin v telesu vpliva moški spolni hormon testosteron. Prve študije povezave med spolom in boleznijo covid-19 so naredili v Italiji, kjer so opazovali bolnike z rakom na prostati in covidom-19. Majdič pojasnjuje, da "je bil vzorec ljudi, ki so bili na teh zdravilih za zniževanje testosterona zelo majhen, vendar pa je pokazal, da so dejansko ti bolniki imeli blažjo obliko bolezni, da so lažje prebolevali covid-19, kar kaže na to, da bi znala biti ta teorija vsaj delno pravilna".

Slovenski podatki se nekoliko razlikujejo od teh svetovnih. Do 18. julija je bilo pri nas 111 smrtnih žrtev covida-19, od tega 65 žensk in 46 moških. A vzorec je premajhen, opozarja Majdič: "To je dejansko premajhen vzorec, da bi iz tega lahko potegnili zaključke. Vse razlike med spoloma se kažejo, ko imamo nekaj tisoč ljudi ali bolnikov."