Baričič ni odstopil. Foto: BoBo
Baričič ni odstopil. Foto: BoBo

Po besedah predsednika sveta UKC-ja Ljubljana, Tomaža Glažarja, je Baričič na seji sveta dejal, da je bila informacija o njegovem odstopu le novinarska raca, je za TV Slovenija poročala Petra Prešeren. A informacijo o njegovem odstopu so pretekli torek sporočili prav iz UKCL-ja.

Informacije, da naj bi se soglasje vlade k imenovanju Baričiča pogojevalo z imenovanjem dveh pomočnikov generalnega direktorja, katerih delo bi bilo povezano z dobavitelji, Glažar ni želel komentirati in jo prav tako označil za novinarsko raco.
Je pa dejal, da bo, če vlada Baričiču ne da soglasja, odstopil on.

Cerarjevi so mu odrekli podporo
Premier in predsednik SMC-ja Miro Cerar je namreč prejšnji teden dejal, da njegova stranka Baričiča ne podpira za generalnega direktorja UKCL-ja. Glede na to, da sta Baričiču podporo že prej odrekli preostali koalicijski stranki, vlada ne bo dala soglasja k njegovemu imenovanju. O tem sicer vlada še ni uradno odločala.

Dan po Cerarjevi izjavi pa je iz UKCL-ja prišla informacija, da je Baričič dal odpoved, torej tudi odstopil z mesta v. d. Nekaj dni zatem pa je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pojasnila, da obvestila o Baričičevi odpovedi ni prejela, prav tako je ni prejel Glažar.

Nikomur se za slabo otroško srčno kirurgijo ni zgodilo nič
Sicer pa je svet UKC-ja danes obravnaval dve poročili o otroški srčni kirurgiji - poročilo, ki ga je pripravila komisija Zdravniške zbornice Slovenije, ter poročilo, ki so ga pod vodstvom Andreja Robide pripravili na UKCL-ju.

V okviru tega je bilo predstavljenih pet rešitev, in sicer sistem kirurgije, kot je bil v času Davida Mišalija, ko je bil tuji kirurg v UKC-ju navzoč nekaj dni na mesec. Po drugem scenariju bi se vse bolnike pošiljajo na operacije v München, po tretji možnosti bi se UKCL glede tega programa povezal z drugim evropskim kardiološkim centrom, kot možnost je predlagano tudi, da bi iz tujine pripeljali kirurga, ki bi bil ponovno zaposlen v UKCL-ju. Kot zadnja možnost, ki se najbolj priporoča, pa je naveden razvoj lastne otroške srčne kirurgije v Ljubljani. Do konca leta naj bi vodstvo UKCL-ja finančno ovrednotilo vse scenarije.

Z vprašanjem odgovornosti prejšnjega vodstva programa se po Glažarjevih besedah niso ukvarjali, niti ni seznanjen s tem, ali je prišlo do kakšnih razrešitev oz. posledic za vpletene v prejšnji program otroške srčne kirurgije.

Baričič sploh ni odstopil
Ni dovolj specialistov anesteziologov
Baričič sploh ni odstopil
Ni dovolj specialistov anesteziologov