Tveganje za pojav kitajskega virusa v Sloveniji je nizko, sporoča NIJZ. Foto: Reuters
Tveganje za pojav kitajskega virusa v Sloveniji je nizko, sporoča NIJZ. Foto: Reuters

Potnikom na Kitajsko priporočajo, da se izogibajo živalim, tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora, na primer nezadostno toplotno obdelanemu mesu. Prav tako priporočajo, da se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi, si pogosto umivajo in razkužujejo roke ter se cepijo proti gripi, saj so si začetni simptomi gripe in pljučnice, ki jo povzroča novi koronavirus, podobni.

Na Kitajskem prva smrt zaradi virusa zunaj province Hubej

Podatki o virusu so za zdaj še zelo skopi. Kot je na novinarski konferenci pojasnila Sočanova, je virus genetsko sicer podoben sarsu, a strokovnjaki še ne vedo, ali to pomeni tudi podoben potek bolezni.

Na vprašanje, ali je potek okužbe z novim koronavirusom vselej težek, še ni mogoče odgovoriti. Nekateri koronavirusi povzročajo praviloma lažje okužbe dihal (navaden prehlad), nekateri pa tudi težje okužbe dihal.

Večina umrlih s kroničnimi boleznimi

Za zdaj tudi ni podatka, kakšna je smrtnost zbolelih po okužbi z novim koronavirusom. Večina tistih, ki so umrli, je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč in sladkorno bolezen. Težek potek naj bi imela približno petina bolnikov, je pojasnila Sočanova. Prav tako še ni jasno, ali je oseba po preboleli bolezni zaščitena pred vnovično okužbo.

Inkubacijska doba virusa še ni znana, a glede na preostale koronaviruse in preliminarne podatke je verjetno od dva do 12 dni, najbrž ne več kot dva tedna. Prav tako še ni jasno, ali je oseba kužna pred pojavom simptomov.

Do izdelave cepiva je še zelo dolga pot. Foto: Reuters
Do izdelave cepiva je še zelo dolga pot. Foto: Reuters

Do izdelave cepiva še dolga pot

Cepiva za virus še ni, saj je po besedah Sočanove pot od ideje do izdelave cepiva dolga. Po njenih besedah pa je pomembno, da se ob takem tveganju začne razvoj cepiva čim prej.

Žarišče izbruha je mesto Vuhan v osrednjem delu Kitajske, ki so ga tamkajšnje oblasti danes prometno izolirale, ob tem pa še več mest v provinci. Tudi na ministrstvu za zunanje zadeve tistim, ki nameravajo Kitajsko obiskati v času kitajskega novega leta, ko se število potovanj v to državo in znotraj nje skokovito poveča, svetujejo previdnost pri stikih in spremljanje obvestil zdravstvenih in tamkajšnjih oblasti.

Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za nadzor bolezni poudarjata, da ni ovir za potovanje na Kitajsko ob upoštevanju določenih previdnostnih ukrepov. Kitajske zdravstvene oblasti pa svetujejo, da se v mesto Vuhan ne potuje, dokler se razmere ne umirijo, je o pojavu novega virusa še mogoče prebrati na spletni strani NIJZ-ja.

Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. Tako kot sars se tudi ta virus lahko širi s človeka na človeka prek dihalnih poti.

Prvi primer virusa, ki povzroča pljučnico, so v Vuhanu potrdili 31. decembra. Od takrat so primere zaznali tudi na Japonskem, v Singapurju, Hongkongu, Macau, Južni Koreji, Tajvanu, Tajskem in ZDA.