Šabeder bo razloge za nezadovoljstvo kmalu pojasnjeval na ministrstvu za zdravje. Foto: BoBo
Šabeder bo razloge za nezadovoljstvo kmalu pojasnjeval na ministrstvu za zdravje. Foto: BoBo

Njegovo plačilo je opredeljeno za efektivne ure, in sicer 23 evrov za efektivno uro in štiri evre za uro pripravljenosti. To je znotraj okvirov plačnega sistema slovenskih zdravnikov.

Šabeder o hrvaškem kirurgu
Fides se sprašuje, zakaj se zdaj gradita dva programa otroške kardiologije, tako na inštitutu kot na UKC-ju. Foto: BoBo
Igor Gregorič vodi svet zavoda novoustanovljenega inštituta. Foto: BoBo

Vodstvo UKC Ljubljana je svoje pomisleke o nameri, da naj bi pogodbe z Američani sklenil nacionalni inštitut, račune pa plačal UKC, zapisalo v pismu, ki ga je naslovilo na ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) in svet zavoda. Na ministrstvu za zdravje so po prejemu pisma vodstvo UKC Ljubljana danes povabili na pogovor, je ob robu današnje slovesnosti ob predaji nove opreme za prevoz kritično bolnih otrok povedal prvi mož UKC-ja Aleš Šabeder.

Kot je pojasnil, so želeli s pismom opozoriti na "potencialne posledice finančnih okvirov pogodbe z ameriškimi zdravniki". Ocenjujejo namreč, da stroški, povezani z obiskom ameriških zdravnikov, lahko pripeljejo do destabilizacije drugih enot oz. celotnega UKC Ljubljana.

Šabeder je potrdil, da tudi med zaposlenimi v hiši narašča nezadovoljstvo zaradi visokih plačil, obljubljenih ameriškim zdravnikom. O tem so se v sredo pogovarjali tudi z zdravniškim sindikatom Fides.

Fides: Zdravnikom nimajo iz česa plačati
Predsednik sindikata Konrad Kuštrin je bil v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo kritičen do načina reševanja položaja na področju otroške kardiologije. Opozoril je, da Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni nima niti finančnega načrta niti dodeljenega programa s strani ZZZS-ja. "Zdravnikom nimajo iz česa plačati," je opozoril, ob tem pa izpostavil tudi vprašanje, zakaj se istočasno postavljata dva centra za otroško kardiologijo – v UKC Ljubljana in na nacionalnem inštitutu, ko pa je bilo že večkrat povedano, da v Sloveniji ni dovolj otrok s srčnimi napakami niti za en center.

Tudi po mnenju Kuštrina pa je "logično, da UKC Ljubljana ne bo plačeval računov za drug zavod". Kot popolno šlamparijo je ocenil način, kako se je ministrstvo za zdravje lotilo reševanja problema.

Nova oprema UKC-ju
Ministrstvo za zdravje je vodstvu Univerzitetnega kliničnega centra v uporabo predalo opremo za prevoz kritično bolnih otrok, ki bo omogočila še bolj varne prevoze s helikopterji Slovenske vojske in policije. Sredstva za nakup opreme v vrednosti 1,4 milijona evrov je zagotovilo ministrstvo, prevzem opreme pa pomeni velik korak k sistemski urejenosti prevoza najhuje bolnih otrok. Nova oprema za prevoze kritično bolnih novorojencev, dojenčkov in otrok do 14. leta starosti z reševalnimi vozili in helikopterji vključuje 2 inkubatorja s posebno dodatno opremo, dva kompleta ležišč z dodatno opremo, 12 kompletov mobilnega podvozja, dva kompleta samodejnih nakladalnih sistemov in dva defibrilatorja za reševalna vozila, poroča Radio Slovenija.


Birokracija

Vodstvo UKC Ljubljana se je v sredo z vodstvom nacionalnega inštituta dogovorilo, da bo vse pogodbe o delu z ameriškimi zdravniki sklepal inštitut, UKC Ljubljana pa bo pogodbo sklenil s hrvaškim kardiologom, za katerega čakajo še zeleno luč ministrstva za zdravje. V UKC Ljubljana so ministrstvo opozorili, da bo plačilo za ameriške zdravnike, ki ga je predlagal nacionalni inštitut, zagotovil pa naj bi ga UKC Ljubljana, daleč presegalo stroške, ki jih imajo zdaj s češkimi strokovnjaki.

Strošek dela ameriških zdravnikov bo kar nekajkrat višji tudi od plačila, ki ga bo prejel hrvaški zdravnik. "Njegovo plačilo je opredeljeno za efektivne ure, in sicer 23 evrov za efektivno uro in štiri evre za uro pripravljenosti. To je znotraj okvirov plačnega sistema slovenskih zdravnikov," je pojasnil Šabeder.

Ob tem pa je dodal, da je "situacija prišla do neke točke, ko so cene na trgu – ob iskanju pomoči v zadnjem trenutku bistveno višje, kot bi bile sicer".

Ministrstvo: Pogodba je že sklenjena
Z ministrstva za zdravje pa so na vprašanja Slovenske tiskovne agencije odgovorili, da je nacionalni inštitut že sklenil svetovalno pogodbo z zdravnikom iz ZDA za konzultacije, svetovanje, izobraževanje in vzpostavitev procesov za delovanje inštituta, in sicer za obdobje od 7. do vključno 15. julija, v vrednosti 22.829,23 evra bruto bruto. Ta ameriški zdravnik se je že seznanil s procesi dela, spoznaval prostore, opremo in sodelavce ter je na razpolago za konzultacije ostalim zdravnikom. Pripravil bo tudi poročilo s predlogi za vzpostavitev delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Pojasnili so še, da bo inštitut zaposlil štiri zdravnike, nosilce dejavnosti, ter enega ali dva sodelavca v strokovni službi inštituta. Ministrstvo pa jim bo skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

Nacionalni inštitut bo po pojasnilih ministrstva nadaljeval zaposlovanje dodatnih zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki je potrebno za normalno delovanje. S prenosom kliničnega dela bo sklenjena tudi pogodba z ZZZS-jem. Niso pa odgovorili na vprašanje, ali se bo program z UKC Ljubljana prenesel na nacionalni inštitut ali pa bodo inštitutu dodelili dodaten program.

Zatrdili so še, da so v zadnjih mesecih pri reševanju problema otroške kardiokirurgije "delali z roko v roki" z vodstvom UKC Ljubljana in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

O ureditvi delovanja nacionalnega inštituta so med drugim pojasnili, da je ta javni zavod, vpisan v sodni register z zakonitim zastopnikom, vršilcem dolžnosti direktorja Branetom Dobnikarjem. Konstituiran je bil svet zavoda, ki je sprejel temeljne akte za delovanje zavoda. Svet zavoda vodi srčni kirurg iz ameriškega Houstona Igor Gregorič, ki je tudi stalno dosegljiv za konzultacije.

Kot so še zapisali na ministrstvu, je namen nacionalnega inštituta "zagotavljanje kontinuirane, varne in kakovostne oskrbe bolnikov. Cilj je tudi, da obravnava otrok poteka v Sloveniji, po mednarodno uveljavljenih smernicah in standardih," so dodali.

Njegovo plačilo je opredeljeno za efektivne ure, in sicer 23 evrov za efektivno uro in štiri evre za uro pripravljenosti. To je znotraj okvirov plačnega sistema slovenskih zdravnikov.

Šabeder o hrvaškem kirurgu