Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije zahteva tudi višje plačilo dela na dan praznika, v nedeljo in ponoči, pa tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Foto: BoBo
Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije zahteva tudi višje plačilo dela na dan praznika, v nedeljo in ponoči, pa tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Foto: BoBo
Napoved stavke v zdravstvu

Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič je povedal, da bo napovedana stavka pokazala nezadovoljstvo med zaposlenimi v zdravstvu in socialnem varstvu. Na tem področju se namreč po njegovih navedbah spoprijemajo tudi z izgorelostjo zaposlenih in veliko fluktuacijo.

Na torkovem pogajalskem srečanju predstavnikov vlade in sindikatov jih je po Vukadinovičevih besedah najbolj razjezilo to, da vlada za zaposlene do 26. plačnega razreda ni pripravljena dvigniti plačnih razredov in da ne soglaša z nobenimi dodatki, ki jih zahtevajo v sindikatu.

V sindikatu zahtevajo dvig za dva plačna razreda za zaposlene do 26. plačnega razreda. Kot je pojasnil Vukadinovič, so marca privolili v dvig za en razred, ker je bila vlada tik pred odstopom, vendar bodo zdaj vztrajali pri dvigu za dva razreda. Prav tako pa zahtevajo višje plačilo dela na dan praznika, v nedeljo in ponoči, pa tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje.

Višje zahteve sindikalistov
Po navedbah generalne sekretarke sindikata Dragice Kekec je bila prejšnja vlada 30-odstotni dodatek za nedeljsko delo pripravljena zvišati na 40 odstotkov, v sindikatu pa zdaj zahtevajo 60 odstotkov. Nedeljski 75-odstotni dodatek, ki ga je bila prejšnja vlada pripravljena dvigniti na 90 odstotkov, želijo dvigniti na 100 odstotkov. 90-odstotni dodatek za praznik, za katerega je prejšnja soglašala s predlogom 110 odstotkov, pa bi v sindikatu želeli dvigniti na 160 odstotkov, saj imajo takrat največjo kadrovsko problematiko, je pojasnila Kekčeva.

Prav tako po njenih navedbah zahtevajo nekoliko višje dodatke za popoldansko izmeno, delo v deljenem delovnem času, neenakomerno razporeditev časa in delo prek polnega delovnega časa. Po vladnih ocenah naj bi bili ti dodatki, do katerih ne bi bili upravičeni samo zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, temveč vsi zaposleni s takšnim urnikom dela, vredni 23,3 milijona evrov. To po Vukadinovičevih besedah pomeni, da ne gre za enormne, ampak za razumne zahteve sindikata.

Med sindikalnimi zahtevami pa je tudi sprejem standardov in normativov, v okviru katerih zahtevajo dvig zahtevane izobrazbe na nekaterih delovnih mestih in ureditev kadrovskih normativov. Kot je ocenila Kekčeva, bi bilo ob upoštevanju njihovega predloga kadrovskih normativov potrebnih vsaj 20 odstotkov več zaposlenih.

V sindikatu zdravstva in socialnega varstva pa se prav tako pridružujejo zahtevi nekaterih drugih sindikatov po odpravi varčevalnih ukrepov, tudi po vrnitvi osmih odstotkov, ki so bili javnim uslužbencem z znižanjem vrednosti plačnih razredov vzeti leta 2012. Kot je spomnil Vukadinovič, so s prejšnjo vlado že potekali dogovori v to smer, ta vlada pa vrnitve ni predvidela.

Vladna ocena, da so vse zahteve sindikatov javnega sektorja vredne skoraj milijardo evrov, je po Vukadinovičevem mnenju pasja bombica vladne pogajalske skupine.

Decembrske stavke
S stavko se pridružujejo nekaterim drugim sindikatom. Za 5. december je stavko že napovedal Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, med 4. in 6. decembrom bo stavkal tudi šolski sindikat Sviz. Za 4. december pa je začetek stavke prav tako napovedala koordinacija stavkovnih odborov sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Tem se je pri stavkovnih dejavnostih po torkovi odločitvi pridružil tudi Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije.

Napoved stavke v zdravstvu