Na pediatrični kliniki se vrstijo medsebojne obtožbe o napakah. Foto: BoBo
Na pediatrični kliniki se vrstijo medsebojne obtožbe o napakah. Foto: BoBo

Z javnim obračunavanjem nosilci odgovornih funkcij v zdravstvu neodgovorno rušijo temeljno zaupanje med bolnikom in zdravnikom, s čimer nastaja nepopravljiva škoda, so zapisali v sporočilu za javnost.

Nastalo nepopravljivo škodo bodo še dolgo občutili zaposleni v zdravstvu, predvsem pa bolniki. S takšnim načinom spopadanja s problematiko ni bil zgolj okrnjen ugled zdravnikov oziroma strokovnjakov, ki si vsak dan prizadevajo za blaginjo ljudi, ampak so bila grobo kršena etična in moralna načela, ki bi jim morali biti zavezani vsi sodelujoči v zdravstvenem sistemu, so prepričani v društvu.

Vse odgovorne oziroma vpletene v trenutno dogajanje zato v društvu pozivajo k razmisleku, iskanju takojšnjih rešitev in spoštovanju Kodeksa zdravniške etike.

Zaradi nerešenih razmer na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pozvala generalnega direktorja UKC-ja Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer k odstopu. Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki ga vodstvo UKC-ja želi razrešiti zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki, pa je dejal, da bo odstopil, če bosta to storila tudi Kopač in Pfeiferjeva. Onadva razlogov za svoj odstop ne vidita.