Slovenija je po povprečnem številu okužb v zeleni fazi epidemije. Foto: Pixabay
Slovenija je po povprečnem številu okužb v zeleni fazi epidemije. Foto: Pixabay

V petek je bilo opravljenih tudi 45.064 hitrih antigenskih testov, ki jih je treba v primeru pozitivnega izvida brisa potrditi še s PCR-testom. Skupno število aktivno okuženih v državi je po podatkih sledilnika za covid-19 4477, sedemdnevno povprečje na novo potrjenih primerov pa je 281. Bolnišnično oskrbo potrebuje 233 obolelih, 76 intenzivno terapijo. Umrla sta še dva bolnika s covidom.

Spremenjena pravila za karanteno

Veljati je začel vladni odlok, po katerem osebi, ki je bila v visoko tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom, ni treba iti v karanteno na domu, če je že prebolela covid-19, je polno cepljena proti covidu-19 oziroma je kot prebolevnik prejela en odmerek cepiva.

V petek pa se je začela promocijska kampanja za cepljenje Nalezimo se dobrih navad. Na stojnicah bodo študenti višjih letnikov medicine prebivalcem na vprašanja odgovarjali danes in v nedeljo. Stojnice bodo na več lokacijah po državi obiskali tudi predstavniki stroke, lokalnih skupnosti in vlade. Vse, ki se želijo cepiti, pozivajo k prijavi prek portala zVEM.

Kmalu cepljenje mladostnikov?

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sicer v petek priporočila uporabo cepiva Pfizerja in BioNTecha za mladostnike med 12. in 15. letom starosti. Vodja strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović je v odzivu dejala, da bi lahko tudi v Sloveniji kmalu začeli cepiti mladostnike, a morajo podrobnosti doreči pediatri.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je takšno odločitev EME pričakovala. Strategija cepljenja se bo zaradi odločitve EME najverjetneje spremenila, a mladostniki kljub temu ne bodo prednostna skupina, je dodala infektologinja.

Nov vladni odlok o karanteni
Beović: Cepljenje kmalu tudi za mladoletne
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji