Kirurški poseg vazektomije običajno traja med 20 in 40 minut. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Kirurški poseg vazektomije običajno traja med 20 in 40 minut. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Washington Post se sklicuje na podatke urologov po različnih zveznih državah. Floridski "kralj vazektomij" Doug Stein je denimo prejemal med štiri in pet prošenj na dan, po odločitvi sodišča jih med 12 in 18, poroča CNN. Urolog iz Los Angelesa Philip Werthmann je povedal, da se je število posvetov o vazektomiji, ki jih opravi, povečalo za "300–400 odstotkov".

Kar 70 odstotkov moških, ki se po novem odločajo za vazektomijo, pri tem kot razlog navaja odločitev vrhovnega sodišča ZDA. Najbolj narašča število prošenj za poseg med moškimi, mlajšimi od 30 let, ki še nimajo otrok. Nekateri moški se odločajo za vazektomijo, da razbremenijo svoje žene ali spolne partnerice. Konservativni sodniki bi se namreč lahko v prihodnje lotili tudi urejanja področja kontracepcije.

Vazektomija je kirurški poseg, s katerim prekinejo ali delno odstranijo semenovod, s čimer moški postane neploden. Vazektomija sicer ne spremeni spolne želje moškega ali njegove sposobnosti za doživljanje orgazma, poroča spletna stran healthdirect.com.

Poseg stane približno 600 ameriških dolarjev, zavarovalnice pa stroška ne krijejo. Vazektomije so običajno trajne, vendar se lahko odpravijo s podobnim kirurškim posegom.

Zanimanje za vazektomije je sicer naraščalo tudi pred odločitvijo vrhovnega sodišča, denimo v času finančne krize leta 2008, ko moški niso hoteli tvegati dodatnega finančnega bremena z otroki, pa tudi leta 2020, v času najhujšega poteka pandemije covida-19.

Sodišče v Floridi zadržalo uveljavitev nove zakonodaje

Po odločitvi ameriškega vrhovnega sodišča, da odpravi več kot 50 let staro razsodbo v primeru Roe proti Wade, ki je prebivalkam ZDA zagotavljala pravico do splava, je več zveznih držav že sprejelo strožje zakonodaje glede umetne prekinitve nosečnosti. V nekaterih državah pravico do splava ukinjajo tudi v primeru posilstva ali incesta.

V nekaterih zveznih državah so sodišča po pritožbah aktivistov za pravico do splava sicer za nekaj časa blokirala sprejemanje strožjih zakonodaj. Na Floridi je sodišče blokiralo uveljavljanje zakonodaje, ki jo je že aprila podpisal guverner Ron DeSantis in bi v veljavo stopila danes. Zakonodaja v tretji najštevilčnejši ameriški zvezni državi popolnoma prepoveduje splav po 15. tednu nosečnosti, tudi v primeru posilstva ali incesta.