Nova skupščina se bo sešla najpozneje do konca avgusta. Foto: MMC RTV SLO
Nova skupščina se bo sešla najpozneje do konca avgusta. Foto: MMC RTV SLO

Člani zdravstvene zavarovalnice in njihovi zastopniki so na skupščini namreč potrdili predlagane spremembe statuta, ki omogočajo novo ureditev. Člani skupščine bodo po novem razdeljeni v pet starostnih razredov. Taka pravila določa lansko jesen prenovljeni zakon o zavarovalništvu, je povedal predsednik uprave zavarovalnice Dušan Kidrič, ki je spomnil, da je sestava skupščine Vzajemne do zdaj vedno odstopala od načela enakomerne zastopanosti in pomembnosti vseh starostnih skupin.

Po novem na skupščinah Vzajemne tako ne bodo več mogli sodelovati vsi njeni člani oziroma njihovi pooblaščenci, temveč bo njihove interese zastopala skupščina, ki bo izvoljena vsakih šest let, vmes pa se bo na vsaki dve leti z žrebom zamenjala tretjina njenih članov.

Na skupščini je 1.318 zavarovancev oddalo svoj glas, izvolili pa so tudi člane volilne komisije, ki bo spremljala potek in zakonitost volitev v novo skupščino.

Volitve predvidoma sredi maja
Volitve bodo predvidoma sredi maja, nova skupščina zastopnikov pa se bo sešla najpozneje do konca aprila.

V skladu s prenovljenim zakonom o zavarovalništvu je potekalo že glasovanje na tej skupščini. Zastopani glasovi so bili razporejeni v omenjenih pet starostnih razredov, od katerih je vsakemu pripadal enak delež glasovalnih pravic.

Član mora biti zavarovanec vsaj eno leto
Spremembe statuta med drugim določajo še, da mora imeti član Vzajemne sklenjeno zavarovanje vsaj eno leto, uprava pa mora o vseh pomembnih finančnih odločitvah dobiti soglasje nadzornega sveta.

Razprava se je razvnela glede predlaganih sprememb statuta, ki govorijo o možnosti uporabe statutarnih rezerv. Kidrič je zagotovil, da je to mogoče zgolj za tista osebna zavarovanja, ki so premoženjska zavarovanja, to pa so zdravstvena in nezgodna zavarovanja.

Vzajemna mora pred uveljavitvijo napovedanih sprememb najprej pridobiti soglasje Agencije za zavarovalni nadzor.