Foto: BoBo
Foto: BoBo

Od 13. novembra namreč velja, da so do PCR-testa brez napotitve upravičeni vsi, ki pred odvzemom brisa predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa za samotestiranje (HAG).

Sprva je kot dokaz štela fotografija pozitivnega rezultata testa, s spremembami pravilnika, ki so začele veljati v torek, pa so potrebna dokazila natančneje opredeljena.

"Trenutno ne moremo več poskrbeti za naravno ali prometno nesrečo z večjim številom ponesrečencev"

Posamezniki s pozitivnim HAG-testom za samotestiranje morajo kot dokazilo priložiti fotografijo HAG-testa, ki mora vsebovati informacijo o datumu in času opravljenega testiranja, nastati pa mora v ustreznem časovnem oknu po odvzemu brisa. Bolniki morajo tako na test zapisati datum in čas samotestiranja, zraven pa priložiti osebni dokument ali fotografijo, iz katere je razvidna prava podoba bolnika.

Če posameznik takšnega dokazila nima, pa lahko test skupaj z osebnim dokumentom predloži pri izvajalcu PCR-testiranja. Test mora biti v neprodušni prosojni zaščiti.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja so sicer s takšnim načinom testiranja pomembno razbremenili primarno raven zdravstva in pospešili pridobivanje rezultatov testiranja.