Še pred petimi leti je bilo električnih avtomobilov le za vzorec. Foto: MMC RTV SLO
Še pred petimi leti je bilo električnih avtomobilov le za vzorec. Foto: MMC RTV SLO

S 40 odstotki svetovne prodaje največji trg za električne avtomobile ostaja Kitajska. Z 200 milijoni električnih dvokoles in 300 tisoč električnih avtobusov je Kitajska vodilna država na svetu na področju električne mobilnosti. Kitajska, Združene države Amerike in Evropa pa predstavljajo tri največje trge z 90 odstotki svetovne prodaje električnih avtomobilov.

Na nekaterih trgih število električnih avtomobilov narašča zelo hitro. Največji, kar 29-odstotni tržni delež so ti dosegli na Norveškem, ki ji sledita Nizozemska s šestodstotnim in Švedska s 3,4-odstotnim tržnim deležem.

Slovenija se po številu električnih avtomobilov ne more primerjati z najrazvitejšimi državami, pri čemer pa je spodbudno, da se je leta 2016 število električnih avtomobilov povečalo za 59 odstotkov v primerjavi z letom poprej. Konec lanskega leta jih je bilo v Sloveniji registriranih 457.

Pričakuje se, da bodo električni avtomobili iz začetne faze prešli v množično uporabo v naslednjem desetletju. Sodeč po podatkih proizvajalcev, bi lahko do leta 2020 na trg prišlo od devet do 20 milijonov električnih avtomobilov.

600 milijonov
Toda električna vozila so leta 2016 predstavljala le 0,2 odstotka vseh osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil na svetovnih cestah. Zato jih čaka še dolga pot, preden bodo lahko pomembneje prispevala k zmanjšanju količine toplogrednih plinov. Da bi omejili zvišanje temperature na manj kot dve stopinji Celzija do konca stoletja, bi moralo število električnih vozil do leta 2040 narasti na 600 milijonov.