Pri Škodi so že drugo leto zapored mladim ponudili možnost, da izdelajo svoj sanjski avtomobil. Foto: Škoda
Pri Škodi so že drugo leto zapored mladim ponudili možnost, da izdelajo svoj sanjski avtomobil. Foto: Škoda

Škoda bo na tradicionalnem zboru GTI-vozil Wörthersee ob Vrbskem jezeru blizu Celovca premierno pokazala zasnova poltovornjaka funstar.

Zasnova, ki temelji na aktualnem modelu fabia, je delo 23 mladih, starih od 18 do 19 let, med njimi sta tudi dve ženski, ki so od novembra 2014 sodelovali v projektu.

Mladi iz Škodine poklicne šole so pri snovanju vozila pomagali z razvojem svojih zamisli in dizajnerskimi skicami. V pomoč sta jim bila Škodin šef za dizajn Jozef Kabaň in produktni vodja Michael Oeljeklaus.

Pri Škodi želijo s tovrstnimi projekti vzbuditi zanimanje mladih za ustvarjalnost in nove ideje. Z izdelkom so zelo zadovoljni in pravijo, da bodo obiskovalci srečanja ob Vrbskem jezeru, ki je letos na sporedu med 13. in 16. majem, prav gotovo presenečeni.

Zelena svetloba izpod koles in luči
Koncept funstar je zabaven poltovornjak samosvojega dizajna. Njegova posebnost je kovinska sivobela barva, medtem ko so pragovi, maska, zadnji spojler in deloma tudi platišča pobarvani z zeleno barvo. Posebnost so LED-luči na dnu vozila, ki razširijo snop zelene svetlobe, enako velja za LED-svetila spredaj in zadaj. 18-palčna platišča so si izposodili pri športni octavii RS. V potovalnem prostoru je največja posebnost 1400-vatni avdiosistem, tudi volan je povzet iz športnih modelov. Pri fabii so del za B-stebričkom nadomestili z odprtim kesonom.

"Projekt je bil zelo zabaven. Naši vajenci so pokazali veliko vnemo in znanje, še bolj pomemben pa je njihov razvoj znanj, tako teoretičnih kot praktičnih, ki so jih dobili z delom v projektu," pravi Oeljeklaus.

Za pogon poltovornjaka je zadolžen 1,2-litrski turbobencinski TSI-motor z 90 kilovatov moči, ki je kombiniran z dvosklopčnim samodejnim DSG-sedemstopenjskim menjalnikom.

Škodina poklicna šola iz Mlade Boleslave deluje od leta 1927 naprej. Od takrat je svoje usposabljanje zaključilo 22.000 študentov.