Tako si Bavarci predstavljajo električno avtonomno prihodnost. Foto: BMW
Tako si Bavarci predstavljajo električno avtonomno prihodnost. Foto: BMW

Koncept avtonomnega električnega križanca kaže smer, v katero se pomika bavarski proizvajalec, obenem pa napoveduje tudi konkreten serijski model.

Avtomobil je odet v bakreno barvo z modrimi detajli, ki označujejo električni pogonski sklop, obut pa je v za študije značilno velika 24-palčna kolesa. Na sprednjem delu kraljuje ogromna maska v obliki ledvičk, ki gosti le tipala za avtonomno vožnjo.

Ogromna panoramska steklena streha skrbi, da svetloba neovirano prodira v notranjost, ki je zasnovana v slogu dnevne sobe. Tu prevladujejo tople barve v kombinaciji z lesom naravnega videza in oblazinjenjem iz žakardne tkanine.

Klasične zaslone nadomeščajo projektorji, ki lahko spremenijo v zaslon vsako površino, delujejo pa s pomočjo tridimenzionalnih tipal za gibanje.

Vodja oddelka za raziskave in razvoj pri BMW, Klaus Frönlich je povedal, da je vision iNEXT ustvarjen kot mobilno okolje, ki izboljšuje kakovost življenja in predstavlja novi “najljubši kotiček”, v katerem se lahko sprostimo. BMW pa se bo v prihodnje pri razvijanju mobilnosti osredotočal na želje ljudi.

Z volanskim obročem ali brez njega
Koncept je zasnovan tako, da lahko deluje v avtonomnem načinu “Ease” ali v načinu “Boost”, pri katerem voznik prevzame nadzor nad vozilom, pri čemer pa se volanski obroč in drugi upravljalni elementi, ko jih ne potrebujemo, povsem umaknejo.

BMW sicer ni objavil tehničnih podatkov o svojem novem študijskem vozilu, toda verjamemo, da (poleg avtonomnega načina) premore popolnoma digitalno upravljanje (drive by wire), brez mehanskih povezav med voznikom in strojem.

Serijski model na podlagi koncepta vision iNEXT bo v takšni ali drugačni obliki začel nastajati leta 2021 v tovarni v Dingolfingu, kjer že zdaj izdelajo več kot 300 tisoč avtomobilov na leto. Seveda pričakujemo, da se bo serijski model nekoliko razlikoval od koncepta, toda to je v grobem to, kar bomo čez tri leta videli na cesti.