Največ postajališč bo na začetku pred ljubljanskim BTC-jem, ena izmed postaj bo v ljubljanskem tehnološkem parku. Foto: Žiga Intihar
Največ postajališč bo na začetku pred ljubljanskim BTC-jem, ena izmed postaj bo v ljubljanskem tehnološkem parku. Foto: Žiga Intihar

Na začetku julija Ljubljana uvaja projekt 100-odstotni električni car sharing. Souporabo vozil že poznajo v več evropskih mestih. Gre za enega najhitreje rastočih usmeritev globalne avtomobilske industrije. Uporabniki bodo lahko vozila rezervirali in plačali prek spletne aplikacije. Cena bo odvisna od časa najema in dolžine poti.
Električni car sharing model Avant2Go je ob podpori podjetja Comtrade razvilo podjetje Avant Car. Na tiskovni konferenci so pojasnili, da bo v prvem letu projekta na voljo 50 električnih vozil, s čimer bo prestolnica postopoma razbremenjena za 500 do 1000 vozil. Na predstavitvi projekta je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da bodo pozneje v floto dodali toliko vozil, kolikor jih bo potrebnih. V načrtu do leta 2018 je sicer do 500 vozil. Pri Avant Caru so prepričani, da bi se lahko s tem število vozil v Ljubljani znižali za okoli 10 tisoč.
V floti vozil so izključno 100-odstotno električna vozila BMW i3, renault zoe in smart electric drive. "Odločitev za izključno električna vozila je posledica večletnih razvojnih izkušenj našega podjetja, ki je med največjimi upravljavci in ponudniki električnih vozil na svetu, z električno floto pa so do tega trenutka prevozili že skoraj dva milijona kilometrov brez škodljivih izpustov," je pojasnil Matej Čer iz podjetja Avant car d. o. o.
Uporaba mogoča tudi zunaj Ljubljane
Prepričan je, da koncept prinaša znižanje stroškov mobilnosti uporabnika, saj ta ne nosi več finančnih bremen lastništva vozila, ampak izkorišča prednosti uporabe storitve deljenja in zanjo plačuje le, ko vozilo uporablja.
Personalizirana mobilnost v celoti poteka prek aplikacije na pametnem telefonu (od rezervacije do plačila). V storitev so že vključeni registracija, zavarovanje, gorivo, vzdrževanje in vinjeta.
Uporaba vozila je mogoča tudi zunaj Ljubljane, pri čemer se storitev najema vozila lahko konča le na določenih, vnaprej znanih točkah. Pred prvo uporabo storitve Avant2Go se morajo novi uporabniki ob registraciji identificirati na eni izmed Avant2Go točk v Ljubljani.
Cena bo odvisna od časa najema in dolžine poti. Minimalna cena najema bo tri evre. Uradni začetek uporabe storitve je predviden na začetku julija.