Med bolj priljubljenimi destinacijami za unovčenje bonov je tudi Posočje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Med bolj priljubljenimi destinacijami za unovčenje bonov je tudi Posočje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Po zaslugi bonov smo odkrili marsikateri skriti kotiček Slovenije, ki bo zdaj postal prepoznaven," meni Počivalšek. "Izjemno navdušenje je zaznati nad Belo krajino, nad Posočjem ... pa tudi nad kakšnim manj znanim koncem Slovenije. Tolikšnega navdušenja še ni bilo, in upam, da bo trajalo še kar nekaj časa letos."

"Verjamem, da si bodo ljudje letošnje dopuste zapomnili in da bo to postala tradicija, da bomo vsaj del svojega dopusta preživljali v Sloveniji," pravi minister, ki meni, da bi si brez bona marsikateri Slovenec letos dopust težko privoščil.

Še nekaj številk:

Skupna vrednost porabljenih bonov do zdaj znaša 70 milijonov evrov, kar je 19 odstotkov celotnega zneska, ki ga je vlada namenila zanje. V nedeljo so imeli največji dnevni izkupiček, 2,2 milijona evrov.

Nekaj manj kot 80.000 upravičencev je bon izkoristilo v več delih, nekaj več kot 60.000 pa ga je preneslo na druge osebe.

Povprečna vrednost unovčenega bona je 136 evrov, povprečna starost upravičencev, ki so bone izkoristili, pa 38,4 leta.

Vrednost unovčenih bonov po občinah. Foto: FURS
Vrednost unovčenih bonov po občinah. Foto: FURS

Občine, v katerih je bilo unovčenih največ bonov, so Piran, Kranjska Gora, Bohinj, Izola, Brežice, Moravske Toplice, Podčetrtek in Bled.
Največ unovčenih bonov je bilo po hotelih, sledijo apartmaji in apartmajska naselja in kampi.

Približati Slovenijo ljudem

Kot je dejal Počivalšek, je vlada z boni izpolnila vse tri zastavljene cilje. Prvi je bil zagotoviti delo turističnim delavcem. Želeli so tudi spodbuditi lokalno porabo, tudi za to se odločili za prenočitev zgolj z zajtrkom, da bi bili dopustniki prisiljeni v dodatno porabo.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Želeli pa so tudi vsaj malce spremeniti počitniške navade Slovencev – "Vedno znova je treba doma odkriti kak skriti biser," meni minister.

Počivalšek je podal tudi oceno turistične bilance tega poletja in poudaril, da smo jo odnesli bolje kot primerljive države. Julija in avgusta je bil ponekod obisk že na lanski ravni ali celo večji, pri čemer so za razliko od prejšnjih let prevladovali domači gostje.

"Številk, ki smo jih dosegli, pa ne bi mogli doseči, če ne bi imeli pod nadzorom epidemiološke situacije. Ta je bila vseskozi pod nadzorom in je ključnega pomena za uspeh v turizmu," je povedal.

Počivalšek meni, da so bili boni uspešni. Foto: TV SLO/Andreja Gregorič
Počivalšek meni, da so bili boni uspešni. Foto: TV SLO/Andreja Gregorič

Ob tem je še poudaril, da je koronska kriza korenito spremenila naše navade, zato pričakuje, da bodo tudi naši turistični delavci pristopili inovativno.

"Gradimo na zelenem, butičnem, trajnostnem, visokokakovostnem turizmu. Prave usmeritve smo tako zastavili že v predhodnem obdobju, nevede, da se nam bo zgodila koronakriza. Zdaj se je še toliko bolj izkazalo, da so take butične lokalne zgodbe toliko bolj atraktivne v tem času pandemije."

Porabiti bone do konca leta

Glede možnosti podaljšanja veljavnosti bonov tudi v prihodnjo pomlad je Počivalšek izpostavil, da so napori trenutno usmerjeni v spodbujanje ljudi, da turistične bone porabijo do konca leta.

Ker je Slovenija destinacija za vse letne čase, je prepričan, da bodo upravičenci bone unovčevali tudi jeseni. "Če bo treba sprejemati kakršne koli dodatne ukrepe, pa verjemite, da jih bomo pravočasno sprejeli," je dodal.

Veliko Slovencev počitnice letos preživelo doma
V Sloveniji skoraj 70 odstotkov manj tujih turistov