Nasin raziskovalni robot Radovednost (Curiosity) je v kamninah na Marsu odkril vodik, ogljik in kisik - osnovne elemente, ki so potrebni za podporo življenja, kot ga poznamo. Foto: EPA
Nasin raziskovalni robot Radovednost (Curiosity) je v kamninah na Marsu odkril vodik, ogljik in kisik - osnovne elemente, ki so potrebni za podporo življenja, kot ga poznamo. Foto: EPA
Nasin robot je na Marsu pristal avgusta 2012. Foto: Reuters

Čeprav je odkrivanje Marsa še v začetni fazi in še ni znano, ali je življenje na njem sploh mogoče, že poteka projekt "Mars ena", s katerim naj bi konolizirali ta rdeči planet, poroča CNN.

Direktor podjetja Mars One Bas Lansdorp pravi, da bi potovanje za prvo posadko stalo šest milijard dolarjev, na pot pa naj bi se odpravili septembra 2022. Pristanek predvidevajo v aprilu 2023.

Na njihovo ponudbo se je že odzvalo 30.000 prostovoljcev, ki so za uvrstitev v nabor kandidatov plačali tudi "vstopnino". Višina je odvisna od narodnosti, saj Lansdorp pravi, da so jo postavili glede na BDP posamezne države. Američan mora prispevati 38 dolarjev, Mehičan pa na primer 15 dolarjev. "30.000 je le tistih, ki so že plačali, posneli video in si odprli svoj profil na naši strani. Še več pa je takih, ki to še urejajo," ob tem izpostavlja direktor ponudnika nenavadne selitve.

Vas mika? Prijave zbirajo tukaj.


Pred odhodom dolgo urjenje

Načrtujejo, da bodo na Mars poslali mednarodno ekipo 40 ljudi, prvi pa naj bi leta 2022 odšli štirje - dve ženski in dva moška. Nihče se ne bo več vrnil na Zemljo. Izbrani 'astronavti' naj bi pred selitvijo opravili osemletno urjenje na izolirani lokaciji, kjer se bi naučili, kako popraviti morebitne napake v naselbini, kako gojiti zelenjavo, pa tudi kako pozdraviti zobobol, zlome in natrgane mišice.

Na Mars bodo poslali tudi sončne celice in hrano, sami pa naj bi pridobivali kisik in vodo. Lansdorp pojasnjuje, da naj bi vodo pridobivali kar iz Marsove grude, iz vode pa bodo nato pridobivali kisik za dihanje. "Ustvarili bomo atmosfero, ki bo podobna zemeljski," zagotavlja.

Denar od sponzorjev, medijev
Visoke zneske, ki so potrebni za takšno odpravo, nameravajo zbrati z donatorji, mediji, ki bi želeli prenašati dogodek, in filmarji, ki bi celotno dogajanje ujeli na kamere.

Več podobnih ambicij
Čeprav ta načrt spremlja ogromno neznank - navsezadnje na Mars še ni stopila človeška noga -, je Lansdorp prepričan, da bo zaživel. Strokovnjaki pa opozarjajo na kup nevarnosti. Ena izmed njih je tudi sevanje, zato na primer Nasa svojih astronavtov v vesolju nikoli ne pusti predolgo, saj se sicer povečuje tveganje za nastanek rakavih obolenj.

A Mars One ni edino podjetje, ki se želi v zgodovino vpisati kot tisto, ki je na Mars poslalo prvo človeško posadko. Fundacija Inspiration Mars bi namreč na povratno pot rada poslala moškega in žensko v letu 2018. Potovanje do rdečega planeta naj bi trajalo 501 dan, na Marsu pa naj ne bi pristala.