Foto:
Foto:
Fossett v letalu, ko se je približeval letališču v mestu Salina.
Za projekt je mošnjiček odprl znan britanski ekscentrik, ki mu rekordi niso tuji - Richard Branson.

60-letni pilot letala z imenom Virgin GlobalFlyer je ob 14.48 po lokalnem času pristal v mestu Salina v Kansasu, od koder je v torek poletel na pot.

Težave zaradi porabe goriva
Let je trajal 67 ur, zaradi prevelike porabe goriva pa je Fossett celo razmišljal, da bi podvig prekinil, vendar se je zaradi vetra v krila poraba goriva v nadaljevanju zmanjšala. Ob težavah so razmišljali tudi o tem, da bi letalo pristalo na Japonskem, vendar pa so se odločili tvegati in poskusiti preleteti Tihi ocean. Kot mesto predčasnega končanja projekta so se omenjali tudi Havaji.

Na letališču tudi Branson
Na letališču so ga pričakala srednješolska glasbena skupina, več deset predstavnikov svetovnih medijev in nekaj sto radovednežev, po pričakovanju pa je bil med njimi tudi vodja skupine Virgin Richard Branson, ki je za celoten projekt namenil denarna sredstva.

Upa, da mu bodo priznali rekord
To pa ni prvi svetovni rekord za ameriškega ekscentrika. Pred tem je prvi brez prestanka obletel zemeljsko oblo že z balonom. Kljub temu pa se njegov podvig ne šteje kot svetovni rekord v obkroženju zemeljske oble, je že vnaprej sporočila Mednarodna aeronavtična federacija, ki ima sedež v Parizu.

Tako sta lastnika rekorda še vedno Jeana Yeagaer in Dick Rutan, ki sta leta 1986 v devetih dneh brez postanka in dolivanja goriva preletela 42.430 kilometrov. Ne glede na to pa Fossettova ekipa upa, da se bo lahko potegovala za dolžinski in hitrostni rekord.