Anže Slosar je doma Kopra in čeprav Slovenijo obišče le občasno, je s slovenskimi znanstveniki ohranil stike. Tri leta je bil podoktorski raziskovalec na fakulteti za matematiko in fiziko. Foto: MMC RTVSLO
Anže Slosar je doma Kopra in čeprav Slovenijo obišče le občasno, je s slovenskimi znanstveniki ohranil stike. Tri leta je bil podoktorski raziskovalec na fakulteti za matematiko in fiziko. Foto: MMC RTVSLO

Revija Popular science vsako leto imenuje najbolj inovativne in navdušujoče mlade znanstvenike, ki na svojih področjih dosegajo odmevne uspehe. Letos so mednje uvrstili tudi 34-letnega Anžeta Slosarja, astrofizika iz Kopra, ki se je po mednarodni maturi v Ljubljani na študij odpravil v Cambridge, zdaj pa živi v New Yorku in dela v Brookhavenskem nacionalnem laboratoriju v Uptonu.

Članek v Popular Science je v angleškem jeziku dostopen tukaj.

Nova tehnika kartiranja vesolja
Ukvarja se s kartiranjem vesolja in za novo tehniko kartiranja je že lani prejel nagrado ameriškega ministrstva za energijo Early Career Award in sredstva za nadaljnje raziskovanje.

Skupaj s sodelavci je ustvaril tridimenzionalno karto oddaljenega vesolja, ki kaže, kako je videti 11 milijard svetlobnih let oddaljen del vesolja. Podatke so pridobili s pomočjo projekta BOSS, s katerim so skušali čim natančneje izmeriti razvoj vesolja skozi čas. Pri tem so se opirali na galaksije in meritve absorpcije nevtralnega vodika v spektrih oddaljenih kvazarjev, torej svetlih objektov, ki so tako oddaljeni, da so nepremični.

"Tehnika je bila izmišljena že zdavnaj, mi smo jo dali v prakso in je v resnici delalo točno tako, kot bi moralo, brez večjih presenečenj," je pred letom dni povedal v MMC-jevem spletnem klepetu.

Vabljeni k branju celotnega klepeta.

"Tako lahko razumemo, kako je vesolje nastalo"
Tedaj je pojasnil tudi, čemu je sploh namenjeno kartiranje vesolja: "Vesolje kartiramo za to, ker iz statističnih lastnosti dobljenih map lahko razumemo, kako je vesolje nastalo, iz česa je sestavljeno itd. To je podobno, kot če bi iz oblike obale lahko sklepal na, recimo, geologijo nekega območja. Tudi če ne moreš priti do obale, jo je vseeno dobro pokartirati, če bi rad nekaj zvedel o tem."