Osnovna zamisel je menjava rdeče sponke za večje stvari, dokler ne bo nekdo Kylu ponudil hiše. Foto: www.oneredpaperclip.com
Osnovna zamisel je menjava rdeče sponke za večje stvari, dokler ne bo nekdo Kylu ponudil hiše. Foto: www.oneredpaperclip.com
Ob menjavi tovornjaka za snemalno pogodbo.
Kyle vse menjave opravi na domu lastnikov. Foto: www.oneredpaperclip.com

Eden izmed "posebnežev" ali pa izjemno iznajdljivih posameznikov je tudi Kyle MacDonald, ki si je za cilj svoje misije postavil nakup hiše. Na svojem blogu je 12. julija lani bralcem ponudil majhno rdečo sponko za papir, ki jo bo za različne ponudbe bralcev s vsega sveta menjal, dokler ne pride do hiše.

Menjave potekajo tako, da Kyle objavi ponudbo menjalnega predmeta, nato pa bralci z vsega sveta pošiljajo svoje ponudbe za ta predmet. Ko se pojavi prava ponudba, Kyle na dražbo postavi to, bralci pa spet pošiljajo svoje ponudbe, ki seveda presežejo vrednost vsake prejšnje.

Pestre menjave
Sponko je najprej zamenjal za svinčnik v obliki ribe, tega za ročno oblikovano kljuko za vrata, to za žar, žar za generator, generator za "paket za žur". Paket je vključeval sod za pivo, ponudnik paketa pa je obljubil, da ga bo napolnil s pivom po izboru naslednjega ponudnika.

Tudi medijska slava
Paket za žur je Kyle zamenjal za snežni skuter, ki mu ga je ponudil Michael Barrette, lastnik ene izmed radijskih postaj v Quebecu. Takrat je Kylov podvig začel dobivati tudi medijsko podporo, celo do te mere, da bo v prihodnjih dneh gost v oddaji Good Morning America televizijske postaje ABC.

Skuter je nato Kyle zamenjal za obisk v Yahku v Britanski Kolumbiji. Pot v oddaljeni Yahk je združil že z naslednjo menjavo, s tovornjakom, s katerim se je peljal tja. Kombi je nato zamenjal za pogodbo za snemanje plošče v Torontu, ki pa je vključevala tudi letalsko karto do Toronta ter plačano nastanitev in prehrano med snemanjem. Na to ponudbo se je odzvala tudi Jody Gnant, ki je za pogodbo za eno leto ponudila stanovanje v Phoenixu, vključno z že plačano najemnino za eno leto.

Jody je ploščo že posnela, za kaj bo Kyle zamenjal ponujeno stanovanje, pa se še ni odločil. Ena izmed ponudb je tudi poletje v Hollywoodu - vključeno je stanovanje s plačano najemnino za štiri mesece v kompleksu, ki spominja na hišo iz televizijske nadaljevanje Melrose Place, in uporaba avtomobila, ki pa ni kar tako - najnovejši ponudnik za stanovanje v Phoenixu ponuja tudi štirimesečno uporabo Porscheja kabriolet. Kako se bo Kyle odločil, lahko spremljate tukaj.

A.S.