Finska Nokia je na kongresu mobilne telefonije predstavila nov model v seriji lumia - lumia 610. Nokiini telefoni lumia imajo nameščen Microsoftov operacijski sistem Windows Phone. Foto: Reuters
Finska Nokia je na kongresu mobilne telefonije predstavila nov model v seriji lumia - lumia 610. Nokiini telefoni lumia imajo nameščen Microsoftov operacijski sistem Windows Phone. Foto: Reuters

Ameriški Apple, proizvajalec iphonov, trenutno najbolj priljubljenih pametnih mobilnikov na svetu, tudi letos, tako kot vedno doslej, na kongresu v Barceloni ne sodeluje.

Windowsov mobilni telefon
Nokia predstavlja mobilnike lumia z Microsoftovim sistemom Windows Phone. Vendar pa se ta mora še izkazati v boju z vodilnima sistemoma - Googlovim Androidom in Applovim Iosom. Foto: Reuters
Sejem mobilne telefonije,

Največ pozornosti bodo deležni najzmogljivejši pametni prenosni telefoni, ki so ena trenutno najhitreje rastočih panog nasploh. Leta 2011 se je njihova prodaja povečala za 53,5 odstotka, tako da so predstavljali že 34 odstotkov vseh prodanih prenosnih telefonov. Ob taki rasti naj bi imela leta 2012 pametni mobilnik že milijarda ljudi, napoveduje analitska hiša Informa Telecoms & Media.

Predstavili več novih pametnih mobilnikov
Vodilni azijski proizvajalci prenosnih telefonov so svoje najnovejše modele predstavili že v nedeljo, dan pred začetkom kongresa. Gre za trenutno najzmogljivejše modele na trgu, saj imajo štirijedrne procesorje, s čimer za dvakrat prekašajo telefone obstoječe generacije.

Nokia stavi na povezavo z Microsoftom
Finska Nokia je predstavila model lumia 610, cenovno najugodnejši model te serije telefonov, ki imajo nameščen Microsoftov operacijski sistem Windows Phone, medtem ko ima telefon nokia 808 pureview nameščen Nokiin sistem Symbian, ima pa kamero s senzorjem, ki zmore kar 41 megapikslov. Na ogled so postavili tudi prihajajočo aplikacijo Nokia Reading, bralnik elektronskih knjig, revij, časopisov in drugih vsebin.

Nokia je še vedno vodilni proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, a se ji je v zadnjih letih delež stalno zmanjševal, zlasti zaradi zaostajanja njenih operacijskih sistemov za tekmeci na hitro rastočem trgu pametnih mobilnikov. Zato je lani sklenila partnerstvo z ameriškim Microsoftom.

Vse v enem - telefon in prenosni računalnik
Tajvanski Asus je medtem predstavil model padfone, ki se ga lahko priklopi v večjo tablično priklopno postajo padstation in tako naredi čisto pravo tablico. To pa je nato mogoče priključiti na priklopno tipkovnico in tako vse skupaj pretvoriti v prenosni računalnik.

Štirijederni procesorji
Kitajski proizvajalec Huawei je predstavil model ascend D, ki ima štirijedrni procesor, in ga označil za trenutno najhitrejši pametni prenosni telefon na svetu. Huawei je v preteklosti veljal za proizvajalca nizkocenovnih mobilnikov.

Tudi južnokorejski LG je predstavil model s štirijedrnim procesorjem, poimenoval ga je optimus 4xHD, tajvanski HTC pa na trg pametnih mobilnikov s štirijedrnimi procesorji vstopa s serijo mobilnikov One.

Sony nič več z Ericssonom
Japonski Sony svoje mobilniki znova prodaja le pod blagovno znamko Sony. V zadnjih letih je nastopal z blagovno znamko Sony Ericsson, a ta odhaja v zgodovino, saj je Sony odkupil delež švedskega partnerja.

"Vse funkcije bo mogoče izkoristiti le z dobro povezavo"
Analitiki sicer opozarjajo, da bo vse zmogljivejše funkcije pametnih mobilnikov mogoče v polnosti izkoristiti le, če bodo širokopasovna brezžična omrežja ponudila zadostno zmogljivost.

Po napovedih inštituta Digiworld Institute naj bi se mobilni prenos podatkov med letoma 2012 in 2020 povečal kar za 33-krat, zato bo strokovna javnost na kongresu pozorno spremljala napovedi predstavnikov operaterjev glede postavljanja novih, zmogljivejših omrežij.

Drugo oviro še hitrejšemu razvoju trga mobilne telefonije pa predstavljajo visoke cene prenosa podatkov med gostovanjem v tujih omrežjih. Uporabniki zato v strahu pred visokimi računi med potjo v tujini raje izklopijo vse aplikacije, ki slonijo na prenosu podatkov, to pa posledično zavira nadaljnji razvoj trga mobilne telefonije.

Ameriški Apple, proizvajalec iphonov, trenutno najbolj priljubljenih pametnih mobilnikov na svetu, tudi letos, tako kot vedno doslej, na kongresu v Barceloni ne sodeluje.

Sejem mobilne telefonije,