Čezmerna izpostavljenost soncu ne vpliva le na razvoj melanoma, ampak tudi na staranje kože.  Ob letošnjem dnevu zaščite pred soncem so strokovnjaki razvili mobilno aplikacijo, ki uporabnikom pomaga pri zaščiti. Foto: EPA
Čezmerna izpostavljenost soncu ne vpliva le na razvoj melanoma, ampak tudi na staranje kože. Ob letošnjem dnevu zaščite pred soncem so strokovnjaki razvili mobilno aplikacijo, ki uporabnikom pomaga pri zaščiti. Foto: EPA
Spremljati je treba tudi opozorila glede vsebnosti ozona v zraku, saj prevelike koncentracije neugodno vplivajo na dihalne poti. Foto: BoBo

Na podlagi GPS-podatkov aplikacija za prenosne telefone uporabniku posreduje podatke o višini UV-indeksa na njegovi trenutni lokaciji v Sloveniji. Glede na podatke o trenutnem UV-indeksu in podatke, ki jih uporabnik vnese - na primer tip svoje kože, kakšno dejavnosti opravlja na prostem in zaščitni faktor - začne aplikacija odštevati čas, po katerem mora uporabnik obnoviti svojo zaščito pred soncem.

Brezplačno na voljo za pametne telefone
Z aplikacijo pa lahko uporabnik najde tudi številne koristne nasvete o pravilni zaščiti pred soncem, lahko pa tudi preko nje naroči brezplačen set vzorcev zaščite pred soncem.

Aplikacija je brezplačno na voljo uporabnikom telefonov z operacijskimi sistemi Apple, Android in WindowsPhone, prilagojena pa je tudi za uporabo na iPadih.

Poskrbite za primerna oblačila
Zaščitna krema je sicer zadnji ukrep zaščite pred soncem. Najprej moramo poskrbeti za primerna oblačila, ki ne prepuščajo žarkov, priporočljivo se je držati v senci. »Pomembno je, da se soncu izogibamo predvsem med 10.in 16. uro. Kožo si pokrijemo z oblačili in pokrivali (svetla, zračna oblačila) ter jo zaščitimo z uporabo ustreznih zaščitnih krem z dovolj visokim faktorjem in filtrom za UVA- in UVB-žarke,« svetuje Ana Hojs z Inštituta za varovanje zdravja.

Namazati se je treba vsaj 30 minut, preden se gre ven, pri tem se ne sme pozabiti na ustnice, ušesa, vrat in kožo pod naramnicami kopalk ali obleke. Priporočljive so kreme z višjim faktorjem zaščite, nanesti pa je treba dovolj kreme. Raziskave so namreč pokazale, da si na kožo namažemo bistveno premalo zaščitne kreme. Zaščitni filter tako razmažemo do te mere, da nismo zaščiteni s faktorjem 15, kot to piše na embalaži, ampak zgolj s faktorjem štiri.

Sicer pa je treba biti pozoren tudi na to, katero zaščito daje krema. SPF-faktorji namreč kažejo samo na zaščito pred UVB-žarki, kar nas sicer varuje pred sončnimi opeklinami, vendar pa so UVA-žarki bolj škodljivi.

Svetla polt, rdeči lasje, pigmentne pike
Prevelika izpostavljenost soncu je vzrok za večino melanomov, pa tudi za prezgodnje staranje kože. Melanom se pogosteje pojavlja pri tistih, katerih svojci so imeli to vrsto raka. Rizična skupina so tudi ljudje z zelo svetlo poltjo, predvsem rdečelasci, ki imajo spremenjen določen gen, ki sodeluje pri nastanku melanoma. Melanomi se pogosteje pojavljajo tudi pri ljudeh, ki imajo veliko pigmentnih znamenj.