Dom na 1396 metrih nadmorske višine v Kamniško-Savinjskih Alpah je v poletnem času med turisti izjemno priljubljena točka. Foto: MMC RTVSLO
Dom na 1396 metrih nadmorske višine v Kamniško-Savinjskih Alpah je v poletnem času med turisti izjemno priljubljena točka. Foto: MMC RTVSLO

Močan in mrzel veter, pomešan s snegom, je pihal z Mrzle gore, ko so policisti in forenziki opravljali ogled pogorišča Frischaufovega doma na Okrešlju. Pod pritiskom vetra je občasno popustil del pločevinaste strehe ali zidane stene in se zrušil. To je edino, kar je ostalo od priljubljene planinske postojanke, ki jo je to poletno sezono obiskalo okoli 25 tisoč planincev, notranjost je ogenj popolnoma uničil.

Kot so sporočili s Policijske uprave Celje, so "zaradi izjemno slabih vremenskih razmer na Okrešlju prekinili ogled kraja pogorele koče. Ogled bomo nadaljevali takoj, ko nam bodo vremenske razmere to dopuščale." Tako še vedno ni znano, ali je šlo za požig, udar strele ali za splet nesrečnih okoliščin. Okoli ostankov doma so policisti omejili gibanje zaradi velike nevarnosti nadaljnjega rušenja zidovja in padanja kosov pločevinaste strehe.

Sorodna novica Pogorel Frischaufov dom na Okrešlju

Škode za pol milijona evrov

"Treba bo vse podreti, nič ni ostalo," pravi zaskrbljeni predsednik Planinskega društva Celje Matica Franc Povše. Ocenjuje, da je dom verjetno zgorel v sredo, saj je včeraj na pogorišču še tlelo. "Škode je okvirno pol milijona evrov, prej več kot manj," še pravi Povše. Frischaufov dom je bil v zadnjih treh letih prenovljen, Planinsko društvo Celje Matica, ki upravlja dom, pa je vanj vložilo 100 tisoč evrov. "Obnovili smo praktično vse od strehe navzdol. Spalnice, kuhinjo, jedilnico, sanitarije, uredili smo nov izobraževalni center z vso potrebno računalniško opremo. Da bi bil za naslednjih 20, 25 let mir," pojasnjuje Povše.

Planinsko društvo je za obnovo Frischaufovega doma najelo kredit, zdaj pa je ostalo skoraj brez vseh prihodkov. Poleg doma na Okrešlju je namreč oktobra 2017 tudi v požaru izgubilo Kocbekov dom na Korošici. V Planinski zvezi Slovenije opozarjajo, da je uničena planinska koča na Okrešlju "velik udarec za Planinsko društvo Celje Matica in na splošno za slovensko planinstvo, ki je v dobrih dveh letih ostalo brez dveh planinskih domov v Kamniško-Savinjskih Alpah na trasi Slovenske planinske poti".

Draga obnova

Kako bo PD Celje Matica obnovil oba planinska domova, v društvu še ne vedo, saj je finančni zalogaj izjemno velik. Projekt obnove le Kocbekovega doma na Korošici je po besedah Povšeta ocenjen na 700 tisoč evrov. "Na Korošici smo v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Imeli smo v načrtu, da bi v naslednjem letu objekt spravili pod streho. Zdaj težko rečem, kaj bomo. Ali bomo preložili obnovo na Korošici in se lotili Okrešlja. Ne vem," pravi Povše.

Obnovi bosta izjemno dragi, ker bodo tako na Korošico kot Okrešelj gradbeni material morali pripeljati s helikopterji. Na Okrešlju je sicer tovorna žičnica ostala nepoškodovana, a bo z njo nemogoče prepeljati ves gradbeni material, saj ima le 200 kilogramov nosilnosti, pojasnjuje Povše in dodaja, da bi lahko dokumente za gradnjo na Okrešlju dobili hitreje kot na Korošici, saj je tu planinsko društvo že lastnik zemljišča, na Korošici pa so morali vprašanje zemljišča razrešiti z Nadškofijo Ljubljana.

Na pogorišču okrešljevega doma za pol milijona evrov škode