Jure Cekuta je zanikal pristnost pri njem zaseženih elektronskih sporočil, poslanih posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu. Foto: BoBo
Jure Cekuta je zanikal pristnost pri njem zaseženih elektronskih sporočil, poslanih posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu. Foto: BoBo

Cekuta je prav tako zanikal pristnost pri njem zaseženih elektronskih sporočil, poslanih posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, ki naj ne bi bila poslana z njegovega računalnika. Niittynen je pojasnil, da mu je sporočila Cekute posredoval Riedl, on pa je nanje nato odgovoril.

Predsednica senata Dejana Fekonja je prebrala elektronsko sporočilo Riedla Cekuti, v katerem je Riedla zanimalo, ali lahko Cekuta "gospoda Z" vpraša, kakšna je najnovejša časovnica razpisa za nakup osemkolesnih oklepnikov.

Sodnica je Niittynena vprašala, ali ve, kdo bi lahko bil ta "gospod Z". Po Niitynenovem mnenju pa bi lahko to bil še drugi obtoženi, danes upokojeni brigadir Peter Zupan, ki mu tožilstvo očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic.

Sodnica je pričo povprašala tudi o sestanku 1. septembra 2005 na HSE-ju, ki ga je takrat vodil danes že pokojni Jože Zagožen, sicer obtožen v prvem sodnem postopku Patria.

Tipične poslovne poteze
Na tem sestanku naj bi na prvi stopnji obsojeni v postopku Patria in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič Zagožnu in prav tako prvostopenjsko obsojenemu Tonetu Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie.

Riedl pa je med zaslišanjem kot osumljenec povedal, da je Zagožen na začetku sestanka želel dogovor, da imena udeležencev sestanke ne smejo iz prostora. Niitynen je tokrat potrdil, da je taka želja na sestanku bila, ne ve pa, kdo je to predlagal.

Ob tem je razložil, da je to tipična poslovna poteza, ko podrobnosti s pogajanj ne želiš razkriti konkurenci. Sodnico je zato zanimalo, ali gre za običajno poslovno potezo in kakšno vlogo sta pri tem igrala Krkovič in Zagožen.

Tone Krkovič je imel vlogo poznavalca
Po Niitynenovih besedah je imel Zagožen nalogo, da najde ustreznega industrijskega partnerja, o Krkovičevi vlogi pa ni bil povsem prepričan. Kot se Niitynenu zdi, je Krkovič "spremljal projekt za naročnika". "Verjetno je nastopal kot poznavalec vojaške industrije v Sloveniji," je dodal.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji ponedeljek, zaslišan bo nekdanji predsednik uprave družbe Skupina Viator & Vektor Zdenko Pavček.