Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z Generalne policijske uprave so sporočili, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada sredi decembra na Evropsko javno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj v povezavi z dobavo hitrih antigenskih testov za diagnostiko covida-19. S kaznivima dejanjema je v proračunu nastalo za 1,1 milijona evrov protipravne premoženjske škode.

Sorodna novica Tarča: Komu je država zaupala milijonski posel s hitrimi testi?

Kazenska ovadba je podana za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Nanaša se na izvedbo javnega naročila in izvajanje pogodbe za dobavo testov. Skupno je osumljenih šest ljudi.

Kot poroča Radio Slovenija, naj bi bil po neuradnih informacijah medijev med osumljenimi direktor podjetja Majbert Pharm Klemen Nicoletti, ki je državi dobavil hitre teste.

V povezavi s tem poslom je NPU pred dvema letoma opravil hišno preiskavo tudi na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, ki ga je takrat vodila direktorica Tjaša Žohar Čretnik. Kot je znano, je mikrobiologinja Metka Paragi, ki je pozneje ostala brez službe, vodstvo Nacionalnega laboratorija opozarjala, da testi, ki jih je dobavil Majbert Pharm, niso ustrezni, še poroča Radio Slovenija

Ker so bila za nakup testov porabljena tudi evropska nepovratna sredstva, bo ovadbo obravnavalo evropsko javno tožilstvo, ki je pooblaščeno za preiskovanje, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj zoper proračun EU-ja.

Po poročanju časopisa Večer naj bi se ovadba nanašala tudi na dolgoletnega visokega uradnika ministrstva za zdravje Tadeja Štularja in druge člane komisije, ki so odobrili nabavo hitrih testov – Dorotejo Gosarič Novak, Andrejo Jerina in Andraža Dejaka.

Žohar Čretnik je za STA povedala, da z novimi informacijami o zadevi v zadnjem času ni bila seznanjena. Je pa že aprila prejela obvestilo evropskega tožilstva, da so prevzeli zadevo.