Sodišče je odpravilo pripor za očeta koroške deklice, ki je bil za zapahi od junija lani, 15. marca pa zaradi odvzema mladoletne osebe in zanemarjanja hčerke tudi obsojen. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče je odpravilo pripor za očeta koroške deklice, ki je bil za zapahi od junija lani, 15. marca pa zaradi odvzema mladoletne osebe in zanemarjanja hčerke tudi obsojen. Foto: MMC RTV SLO

Samo skrivanje je bilo zelo dobro organizirano, osumljeni so delovali kot prava kriminalna združba, z natančno razdeljenimi vlogami.

Jože Senica, PU Celje
Koroška deklica je doma. Kako naprej?
Koroška deklica spet pri materi

Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobila dopisnica TV Slovenija Duška Lah, babica naj tudi ne bi vedela, da deklico išče policija in da je njen oče v priporu. Najprej naj bi babica in vnukinja nekaj časa živeli v tujini, nato pa nekje v Sloveniji.

Policija je v sredo zvečer koroško deklico, ki je bila pogrešana od marca lani, našla "živo in zdravo". Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je zato danes odpravilo pripor za očeta koroške deklice Boštjana Kakerja ter za Matica Munca, Jernejo Munc in Natalijo Markač iz svetovalnice Akcija!, saj pripornih razlogov ni več. Da so Kakerja, Munca in Markačevo izpustili, so potrdili njihovi zagovorniki.

Preberite, kaj je povedal oče Klare Kaker, Boštjan Kaker:

.

Trdili so, da me bodo mediji "zdrobili" in da sem slab oče

"Ob srečanju mame in deklice se ni pokazalo, da se nista videli leto in pol"
Direktorica Centra za socialno delo (CSD) Ravne na Koroškem Sonja Tiršek je za STA potrdila, da je leto dni pogrešana petletna deklica že pri materi Aleksandri Tuksar. Pri izročitvi deklice materi je sodelovala strokovna delavka ravenskega centra za socialno delo, ki je po besedah Tirškove povedala, da je bila deklica matere vesela.

CSD Ravne na Koroškem bo tudi v prihodnje v stalnem stiku z materjo, je dejala Tirškova in dodala, da bodo omogočili kakršno koli pomoč, če jo bosta mati in deklica potrebovali.

Tirškova ne ve, kje je bila deklica, ko je bila pogrešana. Je pa dodala, da so tisti, ki so bili navzoči ob predaji deklice materi, povedali, da se ob srečanju sploh ni zdelo, da se nista videli leto in pol.

Hkrati Tirškova prosi medije, naj v teh dneh ne nadlegujejo dekličine matere in deklice in naj ne motijo njune zasebnosti. Verjame, da javnost zanima zgodba, vendar je treba upoštevati njune potrebe in koristi.

Deklica noč preživela pri materi
Dejavnosti policistov in kriminalistov pri iskanju deklice so se v zadnjih dneh stopnjevale. Dekličina mati, ki ji je sodišče zdaj petletno deklico pravnomočno dodelilo v varstvo in skrb, svoje hčerke ni videla od oktobra 2010, saj ji je dekličin oče ni želel izročiti. Preteklo noč pa je deklica po poročanju medijev že preživela pri njej.

Policija: Delovali so kot prava kriminalna združba
Policisti so deklico našli v Ljubljani (z njo je bila babica) in jo takoj predali delavcem centra za socialno delo v Ljubljani. Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje Jože Senica je na tiskovni konferenci povedal, da so pri iskanju deklice sodelovali s sorodnimi organi iz Hrvaške, Italije, Avstrije in Nemčije ter med preiskavo ugotovili, da so deklico, ko je bila pogrešana, skrivali na več krajih tako v Sloveniji kot v tujini. Dalj časa so jo skrivali v Avstriji.

Večinoma je bila z deklico njena babica, ki ni imela stikov s sorodniki, komuniciranje pa je potekalo le prek za to določenih oseb. Senica je dejal, da je bilo skrivanje dobro organizirano in da so osumljeni delovali kot prava kriminalna združba. Komunicirali so le z določenimi telefoni in uporabljali le določene računalnike z le njim znanimi gesli, zato je bilo iskanje otroka še posebej oteženo in dolgotrajno, je pojasnil.

Preiskava z vrnitvijo deklice k materi ni končana, saj bodo policisti nadaljevali dejavnosti, da bi razjasnili vloge vpletenih pri skrivanju deklice.
Policija trdi, da je sume spolne zlorabe preverila
Na tiskovni konferenci so tudi zavrnili očitke o nepreiskanosti suma domnevne spolne zlorabe deklice, saj je Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi dejal, da so ti sumi "preverjeni pri različnih institucijah in pri tem ovrženi". Dodal je, da lahko sklicevanje na motiv razčiščevanja sumov spolne zlorabe "smatramo kot nespoštovanje pravne države".

20072008200920102011

Spolni napad na osebo,
mlajšo od 15 let

203159199244218
Odvzem mladoletne
osebe
411264293302416

Vir: Policija
Oče deklico skril pred materjo
Marca 2011 je policija deklico iskala na očetovem domu, a je ni našla. Takrat jo je njena mama prijavila kot pogrešano. Vmes je oče dekličino mater in dedka ovadil zaradi suma spolne zlorabe deklice, ovadba pa je bila maja lani na tožilstvu zavržena.

15. marca letos si je kazen treh let in pol zapora zaradi odvzema in zanemarjanja hčerke najprej prislužil oče petletne deklice Boštjan Kaker, od četrtka do danes pa sta bila v zvezi s primerom koroške deklice v priporu še Matic Munc in Natalija Markač iz svetovalnice Akcija!. Zaradi suma odvzema hčerke ju je ovadil Kaker. Kriminalisti so v torek priprli še Munčevo ženo Jernejo.

Kaker Munca in Markačevo prosil, naj deklice ne skrivata več
Munc in Markačeva sta leto in pol javno zastopala dekličinega očeta, njuno sodelovanje z njim pa je bilo pred kratkim prekinjeno. Iz pisem Kakerja Markačevi, ki jih je s Kakerjevim dovoljenjem javnosti posredoval odvetnik Boštjan Verstovšek, je razvidno, da je Kaker oba že dalj časa prosil, naj deklice ne skrivata več, in da sta tako delovala proti njegovi volji.

Zaradi spremenjenih okoliščin po izreku sodbe Kakerju, ki še ni napisana in še ni pravnomočna, je Verstovšek na Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu podal predlog za odpravo njegovega pripora. Kaker je bil priprt od junija lani.

Kronologija dogajanja:


23. februar 2010 - Triletna deklica iz Mežice je s sodbo Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu dodeljena v vzgojo, varstvo in oskrbo materi Aleksandri Tuksar.


10. oktober 2010 - Deklica ima zadnji stik z mamo.


11. oktober 2010 - Dekličin oče Boštjan Kaker poda ovadbi zoper dekličino mater in njenega očeta Antona Tuksarja zaradi suma spolnega napada na deklico.


3. november 2010 - Boštjan Kaker na Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu vloži tožbo, s katero je zaradi domnevnega obstoja spremenjenih okoliščin zahteval predodelitev hčerke v njegovo vzgojo in varstvo.


10. februar 2011 - Psiholog in neodvisni svetovalec Matic Munc iz svetovalnice Akcija! na novinarski konferenci opozarja na domnevno koruptivno vedenje javnih uslužbencev v primeru deklice s Koroškega in na povezanost s primerom Natalije Markač, ki so ji leta 1999 odvzeli obe hčerki.


4. marec 2011 - Dekličina mama Aleksandra Tuksar Policijski postaji Slovenj Gradec prijavi, da je deklica pogrešana.


18. maj 2011 - Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu kot neutemeljeni zavrže kazenski ovadbi, ki ju je zaradi suma spolnega napada na deklico zoper njeno mater Aleksandro Tuksar in njenega očeta Antona Tuksarja podal dekličin oče Boštjan Kaker.


10. junij 2011 - Aleksandra Tuksar na Policijsko upravo Celje poda prijavo suma storitve kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe.


22. junij 2011 - Policija na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu opravi hišno preiskavo na domu dekličinega očeta Boštjana Kakerja. Policija deklice ne najde, očetu pa odvzame prostost. Osumljen je storitve kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe.


16. avgust 2011 - Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu izda sodbo, s katero zavrne tožbeni zahtevek Boštjana Kakerja, ki je zaradi domnevnega obstoja spremenjenih okoliščin zahteval predodelitev hčerke.


16. november 2011 - Policija prvič objavi fotografijo deklice.


15. marec 2012 - Kaker je na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu obsojen na tri leta in pol zaporne kazni zaradi odvzema in zanemarjanja mladoletne hčerke. Sodba še ni pravnomočna.


22. marec 2012 - Kaker poda kazensko ovadbo zoper Matica Munca in Natalijo Markač zaradi suma odvzema njegove hčerke.


23. marec 2012 - Celjski kriminalisti odvzamejo prostost Maticu Muncu in Nataliji Markač.


27. marec 2012 - Kriminalisti zaradi suma odvzema mladoletne osebe odvzamejo prostost ženi Matica Munca, Jerneji Munc.


28. marec 2012 - Petletno deklico iz Mežice najdejo.

Samo skrivanje je bilo zelo dobro organizirano, osumljeni so delovali kot prava kriminalna združba, z natančno razdeljenimi vlogami.

Jože Senica, PU Celje
Koroška deklica je doma. Kako naprej?
Koroška deklica spet pri materi