Foto: BOBO/Igor Kupljenik
Foto: BOBO/Igor Kupljenik

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so namreč po poročanju portala Necenzurirano zaradi spornih poslov z enim od dobaviteljev policiji na začetku prejšnjega tedna prijavili nekdanjega vodilnega uslužbenca iz sektorja za tehnično vzdrževanje. Gre za posle s podjetjem MPGE iz Grosuplja, ki je za klinični center v zadnjih letih izvajalo strojnoinstalacijska dela in se je po poročanju portala nenavadno hitro prebilo med največje dobavitelje UKC-ja Ljubljana. V UKC-ju Ljubljana so za portal potrdili, da gre za sum zlorabe položaja ali zaupanja pri izvajanju gospodarske dejavnosti.

Sorodna novica Sum korupcije v UKC-ju Ljubljana, osumljen nekdanji vodilni uslužbenec

V podjetju MPGE pa so očitke zanikali in v sporočilu za javnost navedli več pojasnil. Med drugim so zapisali, da je bilo podjetje leta 2021 za posel, vreden 1,2 milijona evrov, med drugim za izvajanje strojnoinstalacijskih del, izbrano na javnem naročilu po odprtem postopku, "kar pomeni, da so imeli vsi konkurenti možnost sodelovanja v postopku". Pogodbo v vrednosti 1,2 milijona evrov z DDV-jem so sklenili "za dobo enega leta z možnostjo podaljšanja za trikratno 12-mesečno obdobje".

"V postopku javnega naročila je UKC Ljubljana posredoval popis del za sukcesivno oz. stopenjsko izvedbo del v obdobju enega leta, na podlagi katerega je MPGE oddal svojo ponudbo. Vse cene, vnaprej dogovorjene v pogodbi, so bile upoštevane tudi pri posameznih naročilih in obračunih. V letošnjem letu smo skladno s poslovno politiko UKC-ja Ljubljana, kljub povišanju tržnih cen, odobrili naknadni komercialni popust," so navedli v podjetju.

Ob tem so pojasnili, da se skupna vrednost plačil od UKC-ja Ljubljana v vrednosti treh milijonov evrov, o čemer je poročal portal, nanaša na celotno obdobje poslovanja z zavodom, torej od leta 2016. "V tem letu smo pridobili tudi certifikat za pooblaščenega izvajalca medicinskih plinov, kar je nadgradilo našo strokovnost," so še dodali.

Zanikali so navedbe o zaračunavanju neopravljenih storitev izvedbe požarne straže in priložili poročilo o opravljeni požarni straži ter elaborat izvedbe, ki so ju že pred tem posredovali odgovornim osebam v UKC-ju Ljubljana.

V povezavi s projektom nakupa angiografa pa so pojasnili, da MPGE v tem projektu nastopa samo kot podizvajalec. Vrednost njihovih del je bila 283.000 evrov, kar je del pogodbe, izbrane na podlagi javnega naročila, so navedli.

"MPGE se tako kot UKC Ljubljana zavzema za transparentno in etično poslovanje," so še zapisali v podjetju.