Foto: MMC RTV SLO/Uporabnica
Foto: MMC RTV SLO/Uporabnica

Kot je za STA povedal poveljnik Gasilskega poveljstva Občine Škofja Loka Tomaž Ažbe, je na kraju požara, ki je izbruhnil malo pred 14. uro, navzočih okoli 130 gasilcev z 22 vozili iz škofjeloške in sosednjih občin. "Požar smo omejili in je pod nadzorom," je zagotovil in dodal, da se še vedno izvaja aktivno gašenje, ki bo potekalo še kar nekaj časa.

Najprej so bili aktivirani vsa gasilska društva iz škofjeloške občine in kranjski poklicni gasilci z avtolestvijo. Pozneje so bila aktivirana tudi prostovoljna gasilska društva iz bližnjih občin.
Tako so po podatkih uprave za zaščito in reševanje posredovali gasilci Gasilsko-reševalne službe Kranj in prostovoljnih gasilskih društev Trata, Gosteče, Škofja Loka, Stara Loka, Virmaše - Sv. Duh, Reteče - Gorenja vas, Železniki, Poljane, Godešič, Žabnica, Preska - Medvode, Bitnje, Kranj Primskovo, Goriče, Breg ob Savi, Cerklje, Kokrica, Predoslje, Suha, Podblica, Stražišče, Jošt, Trstenik, Golnik in Britof.

Okoliške prebivalce prosijo tudi, naj zaradi požara in dima še vedno zaprejo okna stanovanj in hiš. Vsi, ki imajo vozila parkirana v bližini, pa naj jih odmaknejo, da bodo interventne službe lažje dostopale do kraja požara.

Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, se je aktivirala tudi državna mobilna enota z ekološkim laboratorijem, ki pa doslej ni ugotovila večjih odstopanj nevarnih snovi v zraku in vodi. Bo pa enota še naprej spremljala vse parametre.

Vzrok požara bodo ugotavljali kriminalisti, ki bodo na požarišče lahko stopili, ko bo varno, predvidoma v soboto. Intervencija še vedno traja, zato velja poziv ljudem, naj ne hodijo na kraj in naj se ne zadržujejo v bližini, da bodo interventne službe lahko nemoteno opravljale svoje delo. Še vedno velja tudi opozorilo okoliškim prebivalcem, naj ne odpirajo oken, saj se z območja še vedno vali dim.