Konec je sodne sage, ki se je začela maja 2011, ko je območje okoli sodišča varovala specialna enota policije. Fotografija je nastala takrat. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Konec je sodne sage, ki se je začela maja 2011, ko je območje okoli sodišča varovala specialna enota policije. Fotografija je nastala takrat. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Đemajl Mandjuka je bil skupaj s preostalimi enajstimi aretiran v spektakularni kriminalistični akciji leta 2010, je poročal novinar TV Slovenija Luka Svetina. Tožilstvo je bilo prepričano, da je prav Mandjuka članom združbe sporočal lokacije najemnih stanovanj na območju Italije, kjer so hranili mamila, obveščal naj bi jih o selitvah na druge lokacije in o tem, kdo bodo njihove kontaktne osebe. Mandjuka naj bi balkanskim bojevnikom tudi razdelil točno določene naloge v poslu z mamili. A čeprav naj bi prav on mamila tudi varoval, svoje krivde kot edini nikoli ni priznal.

Sorodna novica "Balkanski bojevnik": 14 aretiranih, zaseg orožja in mamil

Sojenje je trajalo več kot desetletje, saj so bili vpleteni zaradi izločitve dokazov obsojeni šele na drugi stopnji, a je vrhovno sodišče sodbo novembra leta 2021 razveljavilo, ker je menilo, da so bili policijski prisluhi pridobljeni nezakonito. Večina "balkanskih bojevnikov" je nato lani januarja vendarle priznala krivdo, kot prvi razvpiti Dragan Tošić. S tožilstvom so se pogodili za nižje, triletne zaporne kazni, plačali bodo tudi več deset tisoč evrov denarne kazni.

Đemajli, ki krivde ni priznal, pa je zdaj zaradi zastaranja primera obveljal za nedolžnega. Zaradi treh let, ki jih je preživel v zaporu v času sojenja, bo od države po napovedih zahteval visoko odškodnino.

Primer Balkanski bojevnik dokončno zastaral