42-letnika so kazensko ovadadili na Okrožno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve napeljevanja in pomoči pri kaznivem dejanju ropa. Foto: MMC RTV SLO
42-letnika so kazensko ovadadili na Okrožno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve napeljevanja in pomoči pri kaznivem dejanju ropa. Foto: MMC RTV SLO

Roparja, ki je odnesel predmete za nekaj tisoč evrov, so še isti večer prijeli policisti. V preiskavi so ugotovili, da mu je pri prikrivanju ukradenih predmetov pomagal 22-letni Ljubljančan.

Pred ropom prodal 2,5 evra vreden nakit
Sledi pa so jih pripeljale še do 42-letnega Postojnčana, ki je v dneh pred ropom v specializirani trgovini prodal manjšo količino zlata, za kar je prejel zanemarljivo plačilo 2,50 evra. To je dodatno potrdilo sume kriminalistov, da si je 42-letnik v dneh pred ropom ogledoval prostore trgovine, z zbiranjem obvestil od občanov pa so prišli tudi do informacij, da si je na dan ropa izposodil osebni avtomobil od svojega znanca.

Ugotovili so, da je izvedbo ropa dejansko podrobno načrtoval 42-letni Postojnčan, pridobil je imitacijo uporabljene pištole in jo pred ropom izročil izvršitelju, to je 28-letnemu Postojnčanu. S sposojenim avtomobilom ga je pripeljal na kraj ropa in ga po dejanju odpeljal do travnika ob gozdni cesti na vojaškem poligonu Poček pri Prestranku, kjer sta skrila nakradene predmete, pištolo in oblačila, nato pa ga je odpeljal v Ljubljano. Po ropu naj bi 28-letni Postojnčan izročil 42-letnemu sostorilcu polovico ukradene gotovine.

Sume je potrdila tudi forenzična preiskava
Ključna potrditev teh domnev je bila ugotovitev nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je na pištoli, uporabljeni med ropom, potrdila biološke sledi 42-letnika. Policisti so ga prijeli, opravili hišno preiskavo, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor. Za napeljevanje in pomoč pri kaznivem dejanju ropa je predpisana enaka kazen, kot če bi kaznivo dejanje storil sam, in sicer od 1 do 10 let zapora.