Od julija lani so na Hrvaškem prejeli več kot 110 zahtev za izročitev na podlagi evropskega pripornega naloga. Foto: EPA
Od julija lani so na Hrvaškem prejeli več kot 110 zahtev za izročitev na podlagi evropskega pripornega naloga. Foto: EPA

Slovensko pravosodje po poročanju Večernjega lista enega izmed prijetih bremeni ponarejanja dokumentov, drugega pa povzročitve hude poškodbe s smrtnim izidom. Oba pa sta nasprotovala izročitvi v Slovenijo.

Hrvaški mediji so tudi izpostavili zgodbo o Željku Mitriću, ki je leta 1993 ugrabil nekdanjega slovaškega poslanca Josefa Matulo. Njegovo izročitev je zahtevala Slovaška, ki ga je medtem obsodila na dve leti zapora.

Slovenska policija je na podlagi evropskega pripornega naloga leta 2011 prijela in nato izpustila Mitrića, saj je slovensko sodišče ocenilo, da je Mitrićev primer zastarel.

Hrvaška policija je 1. januarja prijela še tri osebe, ki jih zaradi različnih nasilnih kaznivih dejanj zahteva Nemčija, in eno, ki jo zaradi tihotapljenja mamil iščejo v Italiji.

Hrvaški sabor je sicer konec junija lani, le nekaj dni pred vstopom države v Evropsko unijo, časovno omejil izročitev svojih državljanov le na tiste, ki so kazniva dejanja storili po avgustu 2002.

Opozicija in mediji so trdili, da gre ob tem za poskus reševanja nekdanjega pripadnika jugoslovanske in hrvaške obveščevalne službe Josipa Perkovića.

Po večmesečnem sporu z EU-jem je nato Hrvaška 1. januarja razveljavila časovno omejitev. Tako bodo lahko izročili tudi večino preostalih oseb.

Od julija lani so na Hrvaškem prejeli več kot 110 zahtev za izročitev na podlagi evropskega pripornega naloga. Približno petine oseb pa niso mogli izročiti zaradi omenjene časovne omejitve.