Državno odvetništvo je sprožilo upravni spor, ker je menilo, da bi lahko odobritev Thompsonovega koncerta resno ogrozila javno varnost. Foto: BoBo
Državno odvetništvo je sprožilo upravni spor, ker je menilo, da bi lahko odobritev Thompsonovega koncerta resno ogrozila javno varnost. Foto: BoBo

Tako se je odločilo, ker izpodbijana odločba nima pravnega učinka, vsebinsko pa tožbe ni obravnavalo, je poročal portal Siol.

Državno odvetništvo je zaradi omenjene odločbe notranjega ministrstva sprožilo upravni spor, ker meni, da bi lahko odobritev koncerta resno ogrozila javno varnost. V tožbi junija lani je navedlo, da Thompson pooseblja poveličevanje ustaštva in da obstaja veliko tveganje, da bi na koncertu prišlo do sovražnega govora ter slavljenja nasilja in vojnih zločinov.

Sorodna novica Hojs "presenečen", da je notranje ministrstvo dovolilo koncert. SD pripravlja interpelacijo.

V sodbi, ki jo je danes objavil Siol, je upravno sodišče izpostavilo, da organizator v določenem roku ni sporočil novega datuma koncerta, zato je izpodbijana odločba prenehala pravno učinkovati. "Tožnik si zato svojega položaja, to je zatrjevanega varovanja javnega interesa, v okviru katerega je želel doseči varstvo javne varnosti in človekovega dostojanstva, ne more več spremeniti oziroma izboljšati. S potekom tridnevnega prekluzivnega roka za obvestitev o spremembi časa prireditve od vročitve izpodbijane odločbe je bila namreč možnost izvedbe prireditve, ki je bila prijavljena leta 2017, izčrpana," je zapisalo.

"Ker izpodbijana odločba nima pravnega učinka, tožnik nima pravnega interesa za vložitev tožbe v upravnem sporu. Pravnega interesa pa ni mogoče utemeljiti s hipotetičnim razpravljanjem o prihodnjem morebitnem dogajanju (oziroma opustitvah) policije," je še dodalo sodišče.

Ker niso bile podane procesne predpostavke za vsebinsko obravnavo tožbe, se sodišče ni opredeljevalo glede preostalih tožbenih navedb. Zoper sklep je še mogoča pritožba v 15 dneh od vročitve pisnega odpravka.

Eden od razlogov za interpelacijo notranjega ministra

Notranji minister Aleš Hojs kljub temu meni, da najnovejša odločitev upravnega sodišča dokazuje, da so zaposleni na njegovem ministrstvu ravnali strokovno in zakonito.

Odločba notranjega ministrstva, s katero je to odpravilo prepoved Thompsonovega koncerta v Mariboru, je bila eden od razlogov za interpelacijo Hojsa, ki jo je lani vložila opozicija, a na glasovanju za razrešitev ministra ni zbrala dovolj glasov v parlamentu.

Državno odvetništvo želelo opozoriti na nezadostno zakonsko podlago za prepoved tovrstnih dogodkov

V državnem odvetništvu so pojasnili, da so z vložitvijo tožbe v javnem interesu želeli opozoriti, da je izpodbijana odločba predvsem odraz neustavne ureditve pogojev za javna zbiranja po zakonu o javnih zbiranjih, ki je pomanjkljiva do te mere, da upravnim organom in upravnemu sodišču doslej očitno ni omogočila zadostne zakonske podlage, da tovrstne dogodke prepovedo.

"Tožba torej nikakor ni bila uperjena zoper ministrstvo, ki je izdalo sporno odločbo – ne nazadnje stojimo na enotnem stališču, da je poveličevanje ustaštva nedopustno –, in tudi ne zoper predhodno odločitev upravnega sodišča v tej zadevi, saj so bile odločitve teh organov predvsem rezultat neustavnosti zakona o javnih zbiranjih," so danes povedali za STA.

V tem primeru torej po njihovih navedbah nikakor ne gre za bitko države proti državi ali dejanje za katero koli politično opcijo ali proti njej. "Namen tožbe je bil izključno zaščita javnega interesa, ki je bil prekršen že z izdajo upravne odločbe o dovolitvi koncerta, obenem pa vzpostavitev zakonodajnega okvira, ki bi v prihodnje preprečil, da bi do tovrstnih nedovoljenih posledic še lahko prišlo," so navedli.

"Upravno sodišče se v svoji odločitvi do teh ključnih vprašanj žal ni opredelilo. Prav nasprotno, menilo je, da pravnega interesa ni mogoče utemeljiti s hipotetičnim razpravljanjem o prihodnjem morebitnem ravnanju oziroma opustitvah policije, ali z drugimi besedami: prihodnje negotove pravne situacije ne morejo biti predmet pravnega varstva v upravnem sporu," so v odzivu še dodali na državnem odvetništvu.

Sorodna novica Odločitev sodišča: Prepoved Thompsonovega koncerta je bila nezakonita

Upravna enota koncert prepovedala na predlog policije

Koncert v mariborski Festivalni dvorani Lent je bil napovedan maja 2017, a ga je Upravna enota Maribor na predlog policije nekaj dni prej prepovedala. Organizator koncerta Milan Trol se je pritožil na upravno sodišče, ki je njegovi pritožbi poleti 2019 ugodilo in zadevo vrnilo upravni enoti v ponovno odločanje. Upravna enota je znova odločila enako in koncert prepovedala.

"Poveličevanje ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo," je poudaril načelnik upravne enote Srečko Đurov.

Organizator koncerta se je znova pritožil, v pritožbenem postopku pa je ministrstvo za notranje zadeve junija 2020 ugodilo pritožbi in odpravilo odločbo Upravne enote Maribor. Na ministrstvu so presodili, da je bil koncert organiziran z namenom zaslužka, in ne izvajanja kaznivega dejanja. Zgolj intuicija ali indici, da bi morda lahko prišlo do kaznivega dejanja, pa po takratnih besedah Hojsa "niso dovolj tehten razlog, da se tak koncert prepove".