Pravnik Miro Senica. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Pravnik Miro Senica. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot poroča spletni Večer, je specialno državno tožilstvo obtožnico umaknilo na podlagi ugotovitev pričanja izvedenke ekonomske stroke Milene Kosi, ki je ugotovila, da so bile storitve opravljene in da je bil 1,3 milijona evrov vreden posel med Vegradom in kmetijo Bužekijan z vidika oškodovane družbe Vegrad ekonomsko upravičen.

Tovšakova priznala krivdo glede prekupčevanja z nepremičninami Delamarisa

Vegrad je leta 2007 plačal direktorici kmetije Bužekijan Blanki Muster 1,3 milijona evrov za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, je na zadnji obravnavi dejala Kosijeva. Po njenih besedah je Vegrad takrat naredil investicijski načrt za izvedbo turističnih projektov, ki naj bi mu prinesli 145 milijonov evrov prihodkov.

"Leta 2007 je Slovenija uvedla evro. Marsikdo je takrat v tem videl poslovne priložnosti in je poskušal to izkoristiti. Zato menim, da je bil posel med Vegradom in kmetijo Bužekijan ekonomsko upravičen," je na sojenju 9. novembra dejala izvedenka.

Kaj je tožilstvo očitalo Senici

Tožilstvo je Mira Senico bremenilo kaznivega dejanja pranja denarja in napeljevanja nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak k zlorabi položaja, Hilda Tovšak je bila obtožena zlorabe položaja, Blanka Muster pa je bila obtožena pomoči pri zlorabi položaja. Ob tem sta bili tudi tajnica Mira Senice Olga Zaviršek in Blanka Muster obtoženi pomoči pri kaznivem dejanju pranja denarja.

V julijskih zagovorih so vsi obtoženi zanikali krivdo. V tej zadevi so predobravnavni narok izvedli leta 2017, ko Senica, Olga Zaviršek in Blanka Muster krivde niso priznali, Hilda Tovšak pa je za očitana kazniva dejanja najprej priznala krivdo, decembra leta 2018 pa na predobravnavnem naroku preklicala sporazum o priznanju krivde.

Celjsko okrožno sodišče bo zaradi umika obtožnice zdaj izdalo sklep, da se postopek zoper obtožene ustavi.