Župan Janković očitke zanika. Po besedah njegovega odvetnika so kriminalisti sicer opravili 58 hišnih preiskav, Janković pa je od 21 osumljencev. Foto: BoBo
Župan Janković očitke zanika. Po besedah njegovega odvetnika so kriminalisti sicer opravili 58 hišnih preiskav, Janković pa je od 21 osumljencev. Foto: BoBo

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so hišne preiskave v okviru preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije potekale na širšem območju policijskih uprav Ljubljana, Celje, Kranj in Nova Gorica. Sprožene so bile na podlagi odredb pristojnega sodišča, usmerjalo pa jih je specializirano državno tožilstvo. Več informacij za zdaj na policiji ne razkrivajo.

Na Mestni občini Ljubljana so zjutraj potrdili, da hišne preiskave potekajo tudi v njihovih prostorih in pri županu Zoranu Jankoviću doma. Po hišnih preiskavah je odvetnik ljubljanskega župana Janez Koščak za medije dejal, da Jankoviću očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom. Katerim in za katere sponzorske pogodbe gre, Koščak ni želel komentirati. Je pa potrdil, da policija preiskuje tudi povezovalni kanal C0. "Očitek je, da se je župan zanimal, kaj je z gradbenim dovoljenjem. Mislim, da je osnovna naloga župana, da ugotovi, v kateri fazi je izdaja gradbenega dovoljenja," je komentiral Koščak. Dodal je še, da so policisti iz županove pisarne odnesli tri liste, njegov urnik in dve rojstnodnevni čestitki.

Po informacijah spletnega portala Necenzurirano naj bi kriminalisti sicer obiskali tudi prostore javnih podjetij Voka Snaga in Energetika Ljubljana ter sedež nogometnega kluba Olimpija. Po podatkih POP TV, pa naj bi preiskave potekale tudi na nekaterih upravnih enotah in v luksuzni soseski Bellevue Living. Kot še poroča Necenzurirano, naj bi kriminalisti preiskovali sume nepravilnosti pri enem od razpisov na področju športa, zaposlitvi enega od uslužbencev in več drugih poslov.

58 hišnih preiskav in 21 osumljencev

Odvetnik Koščak je pojasnil, da so kriminalisti skupno opravili 58 hišnih preiskav, po njegovih besedah pa je Janković eden od 21 osumljencev, kazensko ovadbo pa je podal državni organ v času prejšnje vlade. "Razumeti morate, da me malo manj zanima, kaj se očita drugim osebam. Ampak kolikor sem lahko videl, je šlo za dajanja podkupnine nekim državnim uradnikom, ki naj bi domnevno dobivali neki denar od investitorjev za pospešitev pridobivanja gradbenih dovoljenj," je za Televizijo Slovenija dodatno pojasnil odvetnik.

"Pričakujem, da bo tožilstvo po končanem predkazenskem postopku zavrglo kazensko ovadbo zoper župana in da ne bo kazenskega postopka," je še dodal Koščak.

Prvi med osumljenimi naj bi bil po neuradnih informacijah POP TV sicer uradnik ljubljanske upravne enote. Neuradno naj bi mu očitali sum zlorabe položaja pri izdaji gradbenega dovoljenja za gradnjo luksuzne soseske Bellevue Living. Med osumljenimi naj bi bil po informacijah televizije tudi direktor istoimenskega podjetja, ki je to sosesko gradilo, Jascha Popovic.

Med osumljenimi naj bi bili tudi nekdanji in aktualni načelniki upravnih enot. Po podatkih POP TV še nekdanji vodja ljubljanske upravne enote Bojan Babič, zdajšnja načelnica Andreja Erjavec in načelnica kranjske upravne enote Metka Knific Zaletelj.

Sume nepravilnosti, od zlorab položaja, nevestnega dela in pridobivanja protipravne premoženjske koristi, naj bi policiji po poročanju televizije naznanili inšpektorji Inšpektorata za javni sektor.