Dokazi so prešibki, je ugotovil zunajsodni senat celjskega sodišča. Foto: BoBo
Dokazi so prešibki, je ugotovil zunajsodni senat celjskega sodišča. Foto: BoBo

Odločitev se nanaša tudi na druga dva obdolženca v preiskavi suma kaznivega dejanja domnevnega pranja denarja in pomoči pri tem davčnega svetovalca Darka Končana in borznega posrednika Bogdana Pušnika.

Sodnik naj znova preuči dokaze tožilstva
V sklepu senat preiskovalnega sodnika napotuje, naj znova presodi, ali dokazi tožilstva zadoščajo za uvedbo preiskave, pri tem pa naj določno navede dokaze, za katere v izpodbijanem sklepu splošno navaja, da so bili podlaga za vložitev zahteve za preiskavo, piše v sklepu.

Preiskovalni sodnik v Celju je sklep o uvedbi preiskave dveh sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, sprejel 3. decembra lani, potem ko so mesec dni prej kriminalisti omenjeno trojico pridržali. Končana in Pušnika so kmalu po pridržanju izpustili, Rotnik pa je zaradi nevarnosti vplivanja na priče ostal v priporu.

Zanikajo pranje denarja
Rotniku, ki je bil v priporu od 6. novembra lani, so pripor po mesecu dni podaljšali za dva meseca, a so ga 24. decembra lani, potem ko je vrhovno sodišče sklep o priporu razveljavilo, izpustili. Pripor je bil razveljavljen prav zaradi suma, da dokazi, ki jih je posredovalo tožilstvo, niso bili zadostni. Obdolženi sicer zanikajo pranje denarja, Končan pa je dejal, da je "v tej zadevi šlo za davčni postopek, v katerem se je ugotavljal domnevno sporen prirast premoženja, ki izvira iz posojilne pogodbe med Pušnikom in Rotnikom pred dvema letoma".