Rotnik bo ostal v priporu še najmanj dva meseca zaradi nevarnosti vplivanja na priče. Osumljen je pranja denarja. Foto: BoBo
Rotnik bo ostal v priporu še najmanj dva meseca zaradi nevarnosti vplivanja na priče. Osumljen je pranja denarja. Foto: BoBo
Teš 6
Domnevno pranje denarja je povezano s projektom Teš 6. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Rotnik je osumljen pranja denarja pri projektu šestega bloka Teša. Podaljšanje pripora je predlagalo tožilstvo. Rotnik je začel sprva odrejeni 30-dnevni pripor prestajati 6. novembra.

Na celjskem sodišču so pojasnili, da lahko sodišče na stopnji preiskave pripor podaljša za največ dva dodatna meseca, nato pa lahko pripor podaljša vrhovno sodišče, in sicer še za največ tri mesece.

Rotnikov zagovornik: Tožilstvo nima nič novega
Rotnika so po odločitvi preiskovalnega sodnika konec novembra na celjskem sodišču znova zaslišali, a je njegov zagovornik Mitja Jelenič Novak dejal, da ni bilo na manj kot uro trajajočem zaslišanju nič drugače kot na zaslišanju v začetku novembra. Tožilstvo po odvetnikovih besedah namreč ni predložilo ničesar novega.

"Še vedno ni bilo niti enega dokaza, ki bi izkazoval, da je Rotnik dobil protipravno premoženjsko korist oziroma da bi mu Alstom izplačal kakršen koli denar bodisi neposredno bodisi posredno prek tretjih oseb. Enega samega dokaza ni," je dejal Jelenič Novak.

Prijeta Rotnik in Pušnik, v priporu le Rotnik
Skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdanom Pušnikom so Rotnika 5. novembra zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Teša, privedli pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča. V kriminalističnih preiskavah je bil za nekaj ur pridržan tudi davčni svetovalec Darko Končan.

Sodnica je za Rotnika 6. novembra odredila 30-dnevni pripor, medtem ko je Pušnika izpustila, čeprav je tožilstvo tudi zanj predlagalo pripor.

Rotnik je ostal v priporu zaradi nevarnosti vplivanja na priče, sodnica pa se ni strinjala s predlogom tožilstva, da je pripor potreben tudi zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti, zato je odločanje o tem predala zunajobravnavnemu senatu.

Senat je sicer zavrnil predlog državne tožilke glede begosumnosti, a je dodal ponovitveno nevarnost. Rotnikov odvetnik se je pritožil na višje sodišče, ki je pritožbi ugodilo, saj meni, da ponovitvena nevarnost ne obstaja. Rotnik je tako v priporu zaradi nevarnosti vplivanja na priče, kot je menila preiskovalna sodnica.

Jelenič Novak je na celjsko okrožno sodišče po pošti poslal zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo bo okrožno sodišče odstopilo v odločanje vrhovnemu sodišču.