Rotniku so bili skupaj odrejeni trije meseci pripora, v njem pa je preživel približno polovico tega časa. Foto: BoBo
Rotniku so bili skupaj odrejeni trije meseci pripora, v njem pa je preživel približno polovico tega časa. Foto: BoBo
Rotnik nezakonito v priporu

Po besedah Jeleniča Novaka je bil tako skoraj celoten mesec in pol, ki ga je v priporu preživel Rotnik, nezakonit. In kako zdaj naprej? "Ta trenutek razmišljamo samo o tem, kaj bo s kazenskim postopkom. Odločitev vrhovnega sodišča pa po mojem mnenju vpliva tudi na postopek. Sodišče je povedalo, da ni bilo izkazanega utemeljenega suma za pranje denarja, kar trdim že ves čas. In če ni utemeljenega suma za pripor, potem ga ni tudi za preiskavo," je poudaril.
Dodal je, da je sodišče v obrazložitvi zapisalo, da utemeljenega suma za pranje denarja ne more niti preveriti, saj da iz obrazložitve sodbe ni jasno, na podlagi česa naj bi Rotnik zlorabil položaj. Jelenič Novak prav tako še meni, da bi bilo logično, da bi sodišče ugodilo tudi njihovi pritožbi o uvedbi preiskave, ki so jo vložili na celjsko okrožno sodišče in na odločitev o kateri zdaj čakajo.

Rotnik je sicer osumljen pranja denarja pri projektu šestega bloka Teša. Policija ga je prijela na začetku novembra lani, ker naj bi v sostorilstvu prek lažnih poslov opral 870.000 evrov med letoma 2007 in 2013. Njegovo pranje naj bi po trditvah policije potekalo še naprej. V projektu Teš 6 je sicer po ocenah kriminalistične preiskave nezakonito izginilo skoraj 300 milijonov evrov.

Rotnik je tako po prijetju 4. novembra lani dva dneva pozneje začel prestajati 30-dnevni pripor, ki ga je celjsko okrožno sodišče 9. decembra podaljšalo še za dva meseca. Vendar ga je moralo predčasno prekiniti in Rotnik je bil 24. decembra izpuščen na prostost.

Rotnik nezakonito v priporu