Tožilstvo in policija sumita, da je Rotnik kot direktor Teša nezakonito pridobil 870 tisoč evrov, nato pa izvor denarja skušal prikriti. Foto: BoBo
Tožilstvo in policija sumita, da je Rotnik kot direktor Teša nezakonito pridobil 870 tisoč evrov, nato pa izvor denarja skušal prikriti. Foto: BoBo
Zakaj je pripor Rotnika nezakonit?

Vrhovni sodniki so razveljavili sklep o priporu za nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika, zato je ta že dva tedna na prostosti. "Vrhovno sodišče je očitno ugotovilo, kot mi že ves čas govorimo, da je bil pripor nezakonit," je Rotnik povedal za Radio Slovenija. Priprt je bil sicer 47 dni.

Tečeta dve preiskavi
Na specializiranem tožilstvu pa so pojasnili, da vrhovno sodišče sklepa o odreditvi pripora ni razveljavilo, ker ne bi obstajal utemeljen sum o kaznivih dejanjih. Vodijo preiskavi za dve kaznivi dejanji - zlorabo položaja in pranje denarja.

Rotnik je bil v priporu na podlagi suma storitve kaznivega dejanja pranja denarja. A senat Vrhovnega sodišča v sestavi Branko Masleša, Barbara Zobec in Marko Šorli po poročanju TV Slovenija ugotavlja, da je celjska preiskovalna sodnica svojo odločitev, da Rotnika pošlje v pripor, oprla predvsem na to, da je vložena zahteva za preiskavo glede zlorabe položaja v tem primeru. To pa po besedah sodnikov ni dokaz.

Prav zato Rotnikov zagovornik Mitja Jelenič Novak pričakuje, da bo sodišče ugodilo tudi njihovi pritožbi glede uvedbe preiskave, ki so jo vložili na celjsko okrožno sodišče in na odločitev o kateri zdaj čakajo.

Na celjskem okrožnem sodišču sodbe niso želeli komentirati. Tako na višjem sodišču kot na tožilstvu pa poudarjajo, da vrhovno sodišče ni ugotovilo, da utemeljenega suma ni, ampak da zaradi obrazložitve sodnice tega sploh ni moglo presojati. Postopek se tako za zdaj po poročanju TV Slovenija nadaljuje.

Politiki bi reformirali sodstvo
Oglasili so se tudi nekateri politiki. Matjaž Han (SD) meni, da je zaradi številnih razveljavitev čas za temeljito reformo v sodstvu. S tem se strinja tudi predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Medtem ko je Vinko Gorenak (SDS) po poročanju Radia Slovenija prepričan, da na celjskem sodišču - ki bo odločalo tudi o uvedbi finančne preiskave zoper predsednika SDS-a Janeza Janšo - zlasti na kadrovskem področju - vse poteka tako, da bo preiskava na koncu tudi uvedena.

Zakaj je pripor Rotnika nezakonit?