Zdravnik Janez Zimmermann ni uspel s tožbo na tržaškem sodišču. Foto: RTV Slovenija
Zdravnik Janez Zimmermann ni uspel s tožbo na tržaškem sodišču. Foto: RTV Slovenija

Zdravnik Janez Zimmermann od novinarke Eugenije Carl in RTV Slovenija ne bo dobil niti evra odškodnine. Neuspešen je bil tudi na tržaškem sodišču, kjer je za duševne muke in materialno škodo, ki naj bi mu jo povzročili zaradi razkritja njegovih mazaških operacij krčnih žil, zahteval 500.000 evrov odškodnine. Tržaško sodišče je namreč zavrglo tožbeni zahtevek kot neutemeljen. Ocenilo je, da je tožba v Italiji nedopustna, saj je medtem že slovensko sodišče pravnomočno razsodilo, da je novinarka Carl ravnala zakonito in v skladu s profesionalnimi standardi, zato se v vsebino sodbe, ki je bila izdana v drugi evropski državi, italijansko ali katero koli izvršilno evropsko sodišče ne more več spuščati.

Povedano poenostavljeno: za isto vsebino, med istimi pravdnimi strankami ne more potekati sojenje na več evropskih sodiščih.

Zimmermann mora tudi plačati več kot 10.000 evrov sodnih stroškov, 15 odstotkov splošnih stroškov, davek in še štiri odstotke prispevka za pokojninsko blagajno odvetnikov. Prav tako mora plačati stroške sodnega izvedenca.

Pred tem izgubil tožbo tudi v Sloveniji

Zimmermann je sicer najprej poskusil s tožbo v Sloveniji. Na okrajnem sodišču v Ljubljani je zahteval 18.000 evrov odškodnine za poseg v zasebnost, javno opravičilo, preklic izjav, umik televizijskih prispevkov in člankov ter prepoved nadaljnjih kršitev, nato pa pred enim letom pravnomočno izgubil v vseh točkah tožbe.

Sorodna novica Zimmermann pravnomočno izgubil tožbo proti Eugeniji Carl in RTV Slovenija

Sporno početje zdravnika Janeza Zimmermanna, ki ga je novinarka Eugenija Carl razkrila spomladi 2016, je namreč dobilo pravnomočen epilog na slovenskem sodišču januarja leta 2021.

Sodišče je razsodilo, da je novinarka pri poročanju o njegovih spornih operacijah in zdravljenju pacientov ravnala skrbno, profesionalno in v skladu z novinarskim kodeksom, informacije pridobila od zanesljivih virov in jih dodatno preverila, v dokumentih ter izjavah pacientov in zdravnikov pa imela dovolj resnične podlage za sklepe, da gre za mazaškega zdravnika.

"Vrednostne sodbe (mazač, denarni pogoltnež, zaslužkarski zdravnik ...) so imele v dejstvih dovolj podlage. Res so bile slednje na nekaterih mestih ostre, provokativne in so vsebovale negativno konotacijo, a so ostale v okviru razprave o tožnikovem delu, ki je v visokem javnem interesu, in se niso spremenile v osebno diskreditacijo in sramotitev tožnika. Pri tehtanju med tožnikovo pravico do časti in dobrega imena ter zasebnosti ter pravico do svobode novinarskega izražanja, je sodišče prve stopnje ravnalo pravilno, ko je dalo prednost slednji," so po pritožbi zapisali višji sodniki.

Serija prispevkov in člankov o sporni praksi zdravnika Janeza Zimmermanna

Hudi pooperativni zapleti, amputacija noge, nezdravljenje zapletov, pacienti so morali pomoč poiskati na urgencah slovenskih bolnišnic, kjer so jih znova operirali, krči in "gluhost" nog, grdi rezi, iznakaženost, povsem nepotrebni ali neučinkoviti posegi ter laganje pacientom glede uporabe operativne metode, novačenje pacientov v domovih za ostarele, časopisnih in radijskih oglasih, operiranje v župniščih, hotelu ... Pa opravljanje posegov brez kirurške licence, laži odgovornim glede specializacije, delo na črno v tržaški ordinaciji. Vse to je RTV Slovenija pred tremi leti razkrivala v seriji prispevkov in člankov o sporni praksi zdravnika Janeza Zimmermanna. Novinarka je raziskovala dobre tri mesece, opravila pogovore z več slovenskimi žilnimi kirurgi, številnimi Zimmermannovimi pacienti, pridobila dokumente odgovornih institucij v Sloveniji in Italiji. Ti so pričali o sporni Zimmermannovi praksi. Za dokončno potrditev njegovega modusa pa je k njemu poslala tudi mlado dekle s popolnoma zdravimi nogami, kar je pred tem potrdil ultrazvočni pregled pri žilnem kirurgu. Izkazalo se je, da bi zdrava "pacientka" po obisku ambulante lahko že čez teden dni ležala na Zimmermannovi mizi in za nepotreben poseg plačala 800 evrov.

Zimmermann izgubil proti Eugeniji Carl tudi v Trstu