Evropske poslance bodo v državah članicah izbirali med 6. in 9. junijem 2024. Foto: BoBo
Evropske poslance bodo v državah članicah izbirali med 6. in 9. junijem 2024. Foto: BoBo

Udeležba na volitvah je v Belgiji za starejše od 18 let obvezna, neupoštevanje tega pa se kaznuje z denarno kaznijo. Tisti odrasli, ki se volitev ne udeležijo vsaj štirikrat v 15 letih, ob tem tvegajo tudi izgubo volilne pravice.

Na evropskih volitvah bodo lahko poleg polnoletnih državljanov v Belgiji sodelovali tudi 16- in 17-letniki, za katere je bilo sicer sprva predvideno, da bodo izvzeti iz obveznega glasovanja, a je ustavno sodišče odločilo, da obvezna udeležba velja tudi zanje, poroča portal Euronews. S tem ko je začasno razveljavilo določbo, po kateri je bilo glasovanje obvezno samo za polnoletne, bodo ob neudeležbi na junijskih volitvah evroposlancev kaznovani vsi, ki se jih ne bodo udeležili, tudi 16 in 17 let stari volivke in volivci.

Belgijski evroposlanec Alain Hutchinson je odločitev ustavnega sodišča označil za "osvežujočo", a ob tem izrazil kritiko, ker je bila sodba izdana le 10 dni pred iztekom roka za vpis v volilne sezname.

Belgija je z odločitvijo, da zniža starost volivk in volivcev volilno pravico za evropske volitve razširila na 270 tisoč mladih. S tem se je pridružila Avstriji, Grčiji, Malti in Nemčiji, kjer svoj glas na evropskih volitvah prav tako lahko oddajo vsi državljani, starejši od 16 let.