Cameron je v dolgo pričakovanem govoru le napovedal referendum. Foto: Reuters
Cameron je v dolgo pričakovanem govoru le napovedal referendum. Foto: Reuters
Zastavi
Bosta evropska in britanska zastava še plapolali skupaj? Foto: EPA

"Vedno smo bili evropska sila in vedno bomo," je dejal Cameron, ki je v začetku govora orisal zgodovino Evropske unije ter nadaljeval: "Ne bomo dvignili mostu in se oddaljili od sveta, toda želim si boljšega dogovora za Veliko Britanijo in za Evropo ... Želim si, da bi bila Evropska unija uspešna, in želim si takega odnosa med Veliko Britanijo in Unijo, da bi ostali njena članica," je še dodal.

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač ter o pogojih dela v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Zaposleni in sodelavci RTV Slovenija se pridružujejo stavki

Začela se je splošna stavka javnega sektorja

Cameron je zatrdil, da si želi, da Velika Britanija ostane v Evropski uniji in da v njej še naprej igra pomembno in dejavno vlogo, toda na novih temeljih. "Brez reforme odnosa med Otokom in Unijo obstaja tveganje, da bodo Britanci odšli, saj je nezaupanje v Evropsko unijo izjemno visoko," je povedal.

Referendum s preprostim vprašanjem: EU - da ali ne?
Ob tem je Cameron napovedal, da bo, če bodo konservativci zmagali na volitvah leta 2015, do leta 2017 izvedel referendum o morebitnem izstopu iz Unije. "To bo referendum o izstopu iz Unije ali obstanku v njej," je povedal premier, ob tem pa izrazil prepričanje, da morata Evropska unija in Velika Britanija najprej najti skupno pot in se pogoditi za nova določila.

"Ko se bomo dogovorili o novi ureditvi, bomo dali britanskemu ljudstvu možnost, da se odločijo, če želijo ostati v Evropski uniji pod temi novimi pogoji. To bo referendum s preprostim vprašanjem: EU - da ali ne," je bil jasen Cameron. "Če bomo zapustili Evropsko unijo, bo to enosmerna pot, vrnitve ne bo," je še dodal.

V svojem govoru je predstavil tudi svojo vizijo nove Evropske unije, ki bo bolje usposobljena za življenje v 21. stoletju. Ta vizija temelji na petih načelih: konkurenčnost, prožnost, vrnitev nekaterih pristojnosti članicam, demokratična odgovornost in poštenost.

Cameron bo tarča kritik držav Unije
Britanski premier naj bi govor, kjer so se zbrali poslovneži in novinarji, imel že prejšnji petek v Amsterdamu, vendar ga je zaradi krize s talci v Alžiriji preložil. Cameronova obljuba naj bi pomirila predvsem člane njegove konservativne stranke, zagotovo pa ne bo razveselila drugih članic Evropske unije, predvsem Francije in Nemčije. Več evropskih voditeljev, pa tudi ZDA in številni britanski politiki in poslovneži so Camerona pozvali, naj se ne igra z britanskim članstvom v Evropski uniji.

Britanski premier, ki se spopada s številnimi evroskeptiki v vrstah svojih konservativcev in z nezadovoljstvom Britancev z Unijo, je večkrat povedal, da se želi na novo pogoditi za določila glede članstva v povezavi, s čimer bi nekatere pristojnosti iz Bruslja vrnili v London. Cameron pa je ob tem tudi večkrat izrazil željo, da Velika Britanija ostane v EU-ju, predvsem zaradi prednosti skupnega evropskega trga.

Merklova izpostavlja nujnost kompromisa
Na Cameronov govor se je odzvala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je povedala, da mora biti tako Velika Britanija kot Evropska unija pripravljena na kompromise. "Nemčija in jaz osebno si želimo, da bo Velika Britanija pomembna in dejavna članica Unije. Pripravljeni smo na pogovore o britanskih željah, a se moramo zavedati, da imajo vse države svoje želje in moramo zato sklepati kompromise," je povedala Merklova in dodala še, da imajo za pogovore dovolj časa v prihodnjih dneh.

Oglasili so se tudi iz pisarne francoskega predsednika Francoisa Hollanda, kjer so zapisali, da je predsednik naklonjen članstvu Velike Britanije v Evropski uniji, a da ima to članstvo tudi svoje obveznosti. Francoski zunanji minister Laurent Fabius pa je povedal, da bi Velika Britanija težko obstala sama zunaj Unije in da si ne morejo preveč izmišljevati. "Ne moremo se iti Evrope 'a la carte'," je dejal.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je povedal, da si želijo Velike Britanije v Evropski uniji, a da mora sodelovati s svojimi partnerji. "Cameronova 'a la carte' Evropa ni opcija. Osredotočiti se moramo na ustvarjanje novih delovnih mest in gospodarsko rast, ne pa da se izgubljamo v razpravah o pogodbah," je dejal.