Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

S ciljem izboljšanja delovnih in življenjskih pogojev predlog zakona vzpostavlja okvir za spodbujanje ustreznih ravni zakonsko določenih minimalnih plač, za spodbujanje kolektivnih pogajanj o določanju plač in za izboljšanje učinkovitega dostopa do zaščite minimalne plače tistih delavcev, ki so upravičeni do minimalne plače.

Direktiva spoštuje pristojnosti držav in socialnih partnerjev pri določanju minimalnih plač, obenem pa zagotavlja evropsko dodano vrednost s spodbujanjem učinkovitih postopkov za preglednost in stabilnost.

Po ocenah bi direktiva lahko omogočila rast minimalnih plač v več kot polovici držav članic in ugodno vplivala na več kot 25 milijonov delavcev, so ob tem sporočili z ministrstva za delo.

Cigler Kralj: Direktiva bo pomagala pri preprečevanju revščine zaposlenih

"Za opravljeno delo je treba zagotoviti dostojno in pravično plačilo. Gre za osnovno spoštovanje ljudi in njihovega dela. Direktiva je posebej pomembna za najranljivejše, saj bo pomagala pri preprečevanju revščine zaposlenih," je dejal minister za delo Janez Cigler Kralj, ki je v imenu slovenskega predsedstva vodil zasedanje Sveta EU-ja za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo glede sprejetih stališč Sveta EU-ja, saj je, kot je dejal, ob prevzemu predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja kazalo, da bo dogovor med državami članicami izjemno težko doseči.

Pogajanja so bila po ministrovih besedah izjemno zahtevna in intenzivna, saj je bilo treba usklajevati različne pomisleke držav članic, ki so dvomile o ustreznosti pravne podlage in niso želele večjih posegov v delujoče sisteme na državni ravni, obenem pa ohranjati ustrezno raven ambicije.

Schmit: Naše konkurenčnosti ne bi smeli graditi na nizkih plačah

Tudi evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit ni skrival zadovoljstva ob doseženem dogovoru, pri čemer je priznal, da je v začetku dvomil, da bo tega mogoče doseči.

Danes je bil po njegovih besedah dosežen pomemben korak, s katerim kažemo, da "Evropa ne bi smela biti prostor, kjer ljudje ne morejo živeti od svojega dela, da moramo imeti poštene plače in da ne bi smeli graditi naše konkurenčnosti na nizkih plačah".

Pogajanja se nadaljujejo z Evropskim parlamentom

Evropska komisija je predlog direktive o minimalni plači, katerega cilj je zbližati ravni minimalne plače v Uniji in zagotoviti trden sistem spremljanja ravnanja članic, predstavila oktobra lani. Evropski parlament pa je konec novembra letos prižgal zeleno luč za začetek pogajanj s svetom.

Danes sprejeto stališče sveta, ki ga je podprla večina držav članic, omogoča nadaljevanje pogajanj z Evropskim parlamentom. Kompromisnega dogovora danes sicer nista podprli Madžarska in Danska, medtem ko sta se Nemčija in Avstrija vzdržali, je povedal Schmit.

Ministri so v dopoldanskem delu zasedanja sprejeli tudi sklepe o trajnostnem delu skozi življenjski cikel, ki jih je pripravilo slovensko predsedstvo. Strinjali so se, da je treba za zagotavljanje trajnostnega dela skozi življenjski cikel posameznika izboljšati varnost in zdravje pri delu, spodbujati vseživljenjsko učenje, iskati rešitve za lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja ter ustvarjati pravične delovne razmere.

V nadaljevanju naj bi razpravljali in predvidoma sprejeli še stališče do direktive o zavezujočih ukrepih za preglednost plač. Cilj direktive je zagotoviti, da lahko delavci uveljavljajo svojo pravico do enakega plačila za enako delo.

Dogovor o ustreznih minimalnih plačah