Iran opušča omejitve iz sporazuma leto po tem, ko so ga ZDA prekršile. Foto: Reuters
Iran opušča omejitve iz sporazuma leto po tem, ko so ga ZDA prekršile. Foto: Reuters

"Pozivamo Iran, naj ne nadaljuje ukrepov, s katerimi spodkopava jedrski sporazum, ter naj ustavi in povrne v staro stanje vse aktivnosti, ki niso v skladu s sporazumom, vključno s proizvodnjo nizkoobogatenega urana," je dejala Maja Kocijančič, tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Federice Mogherini.

Dodala je, da so novice iz Teherana skrb vzbujajoče. EU še vedno vztraja, da je jedrski sporazum ključni dogovor za varnost regije in širše ter da so vsi ukrepi usmerjeni v ohranitev dogovora. Predstavniki EU-ja naj bi bili ves čas v stiku s Teheranom.

Pozivu so se pridružili tudi zunanji ministri Francije, Nemčije in Velike Britanije. "Pozivamo vse strani, naj delujejo odgovorno v smeri zmanjšanja napetosti glede iranskih jedrskih aktivnosti," so zapisali v skupni izjavi.

Sorodna novica Bo maksimalna potrpežljivost Irana kos maksimalnemu pritisku ZDA?

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v ponedeljek potrdila, da je Iran obogatil uran nad zgornjo mejo 3,67 odstotka, ki je bila določena v mednarodnem sporazumu iz leta 2015. Iz Teherana pa so v ponedeljek sporočili, da so uran obogatili na več kot 4,5 odstotka.

Iran je v ponedeljek še napovedal, da bo v 60 dneh izvedel tretjo fazo odstopa od jedrskega sporazuma, če preostale podpisnice ne bodo našle načina, kako se upreti ameriškim sankcijam proti Teheranu. V okviru tretje faze bi Iran ponovno zagnal reaktorje s težko vodo, da bi lahko proizvajal plutonij.

V skladu z mednarodnim jedrskim sporazumom lahko Iran bogati uran samo do 3,67 odstotka, kar je dovolj za proizvodnjo električne energije, vendar daleč pod 90-odstotno stopnjo, potrebno za izdelavo jedrskega orožja. Že prejšnji teden je Iran presegel dogovorjeno zgornjo mejo 300 kilogramov zalog do 3,67 odstotka obogatenega urana.

Prelomni sporazum med Iranom in šestimi silami (ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Rusija in Kitajska) je bil sprejet leta 2015, leta 2018 pa so ga ZDA pod predsednikom Donaldom Trumpom z umikom prekršile in proti Iranu začele uvajati dodatne sankcije, ki hromijo iransko gospodarstvo.

Iran sporoča, da so njegovi ukrepi odziv na omenjene sankcije in da so povsem v skladu z dogovorom. Iran tudi obtožuje evropske države, da niso zaščitile njegovega gospodarstva pred učinki sankcij.

Izrael grozi Iranu z napadom

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem med obiskom letalskega oporišča Nevatim na jugu Izraela, kjer si je ogledal letala F-15 ameriške izdelave, opozoril Iran, da lahko izraelska bojna letala "dosežejo vsak del Bližnjega vzhoda, vključno z Iranom".

Netanjahu je spomnil, da je Iran nedavno grozil z uničenjem Izraela ter dodal, da bi bilo dobro, da se Teheran zaveda, da lahko omenjena izraelska letala dosežejo vse dele Bližnjega vzhoda, vključno z Iranom in Sirijo.