Fregata belgijske vojske Louise-Marie. Foto: EPA
Fregata belgijske vojske Louise-Marie. Foto: EPA

Evropska unija je operacijo Sophia začela leta 2015, da bi ujela tihotapce in onemogočila trgovanje z ljudmi. Operacija vključuje tudi usposabljanje libijske obalne straže. Bruselj je operacijo Sophia decembra lani uradno podaljšal še za tri mesece, do konca marca.

Skupno so aretirali več kot 140 osumljenih tihotapcev in uničili več kot 400 tihotapskih ladij. V sklopu operacije Sophia so iz morja skupno rešili okoli 49.000 ljudi, poroča Deutsche Welle.

Operacija Sophia je bila in je še vedno odličen primer evropske obrambne politike. Borila se je proti trgovini z ljudmi v Sredozemlju, usposobila je libijsko obalno stražo in rešila človeška življenja, so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA navedli viri blizu visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Mogherinijeve.

"Sophia je prinesla celotno Evropo v Sredozemlje, kjer je bila prej Italija sama. Če Italija, ki vodi misijo in gosti njen sedež, Sophie ne želi več, smo jo pripravljeni končati," so po poročanju DPA-ja dodali viri v Bruslju.

Salvini: "Mandat operacije je bil, da se vsi migranti izkrcajo v Italiji"

Foto: EPA
Foto: EPA

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je večkrat kritiziral operacijo Sophia. "Mandat operacije Sophia je bil, da se vsi migranti izkrcajo v Italiji," je dejal in dodal, da je zaradi operacije v Italijo prišlo okoli 50.000 ljudi. Poudaril je, da se mora operacija Sophia končati, če se "pravila ne bodo spremenila", poroča italijanska tiskovna agencija ANSA.

Nemčija iz operacije povlekla svojo fregato

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je medtem Italijo obtožila, da je v zadnjih devetih mesecih italijansko poveljstvo nemško fregato Augsburg pošiljajo na najbolj odročna območja Sredozemskega morja, kjer sploh ni poti, ki bi jih uporabljali tihotapci beguncev, zato nemška ladja v zadnjih mesecih ni več opravljala smiselne naloge.

Nemška fregata Augsburg. Foto: EPA
Nemška fregata Augsburg. Foto: EPA

Fregato bi morala zamenjati oskrbovalna ladja Berlin, a jo bodo poslali na vojaške vaje v Severno morje. Če bo spor o operaciji Sophia rešen, pa bi jo lahko v desetih dneh poslali v Sredozemsko morje, je pojasnila ministrica in dodala, da morajo težavo razrešiti notranji ministri držav članic EU-ja. "Za nas je pomembno, da se v Bruslju politično razjasni, kaj je naloga te misije," je poudarila.

Nemški general Eberhard Zorn je v torek nemškemu parlamentu sporočil, da februarja ne bodo nadomestili fregate Augsburg, ki sodeluje v operaciji pred libijsko obalo. Deset nemških vojakov bo sicer ostalo na sedežu misije, nekaj pa jih bo še naprej delovalo na poveljniški ladji.

Avramopoulos za nadaljevanje operacije

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulos se je medtem v Bruslju zavzel za nadaljevanje operacije, ki je po njegovem zgodba o uspehu, saj je razbila veliko tihotapskih mrež. Njena usoda še ni odločena in je v rokah držav članic, zlasti Italije, ki ji poveljuje, je zatrdil.

EU bo operacijo nadaljevala ob sodelovanju Nemčije, je dejal komisar in pojasnil, da je bil umik nemške ladje načrtovan za februar. Na Nemčiji je, da se odloči, ali bo ladjo nadomestila z drugo, vendar ne gre za vprašanje prekinitve sodelovanja v operaciji.

Med nalogami tudi uresničevanje embarga na orožje

Avstrijska vojska med pripravami na operacijo Sophia. Foto: EPA
Avstrijska vojska med pripravami na operacijo Sophia. Foto: EPA

Operaciji Sophia deluje le v mednarodnem morju, ne pa tudi v libijskih vodah, kar je bilo sicer dolgoročno predvideno ob njeni vzpostavitvi leta 2015. Za ta korak EU potrebuje povabilo libijskih oblasti oziroma resolucijo Združenih narodov.

Poleg temeljne naloge uničenja poslovnega modela tihotapcev in trgovcev z ljudmi v južnem osrednjem Sredozemlju ima Sophia še dve podporni nalogi: usposabljanje libijske obalne straže in mornarice ter pomoč pri uresničevanju embarga ZN-a na orožje na odprtem morju pred libijsko obalo. V operaciji Sophia je z ladjo Triglav sodelovala tudi Slovenija.