Poljska zakonodaja namreč ne zagotavlja "neodvisnosti in nepristranskosti" novoustanovljenega disciplinskega senata poljskega vrhovnega sodišča.

Konec leta 2017 je Evropska komisija zaradi pravosodne reforme proti Poljski uvedla postopek, grozi ji tudi odvzem glasovalnih pravic v EU-ju. Foto: Shutterstock
Konec leta 2017 je Evropska komisija zaradi pravosodne reforme proti Poljski uvedla postopek, grozi ji tudi odvzem glasovalnih pravic v EU-ju. Foto: Shutterstock

Disciplinski postopek za sodnike

Reforma poljskega sodstva

Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) od leta 2015, ko je prevzela oblast, izvaja reformo sodstva, ki po opozorilih EU-ja in drugih kritikov spodkopava pravno državo in ogroža demokracijo. Poljska populistična vlada je reformo izvedla kljub nasprotovanju Bruslja, češ da gre za način reševanja ostankov komunizma v pravosodnem sistemu.

Zakon, sprejet v okviru reforme pravosodja, ki je začel veljati februarja lani, med drugim uvaja disciplinski postopek proti sodnikom, ustanavlja organ, ki odloča o njihovi neodvisnosti, ter vzpostavlja disciplinsko zbornico za nadzor sodnikov vrhovnega sodišča. Sodnikom v disciplinskem postopku grozi poklicno nazadovanje ali celo odpoved delovnega razmerja.

Tančev je med drugim opozoril, da se lahko po izpodbijanih zakonskih določbah zoper sodnike sproži disciplinski postopek zaradi vsebine sodnih odločb, kar lahko na sodnike deluje zastraševalno in ogrozi neodvisnost sodstva. Kot je opozoril, je v neskladju z neodvisnostjo sodstva že zgolj možnost, da je "sodnik lahko predmet disciplinskega postopka".

Sodišče EU-ja: Je senat neodvisen?

Konec leta 2017 je Evropska komisija zaradi pravosodne reforme proti Poljski uvedla postopek, grozi ji tudi odvzem glasovalnih pravic v EU-ju. Oktobra 2019 pa je Bruselj pred sodišče EU sprožil postopek tudi zaradi zakona, ki omogoča disciplinski postopek proti sodnikom, in med drugim opozoril, da režim discipliniranja ne zagotavlja neodvisnosti in nepristranskosti disciplinskega senata.

Sodišče EU-ja v Luksemburgu je aprila lani v začasni odredbi Poljski naložilo, da mora takoj prekiniti delovanje spornega disciplinskega senata vrhovnega sodišča za sodnike, dokler ne bo razsodilo, ali je senat v skladu z evropsko zakonodajo v zadostni meri neodvisen.

Sorodna novica Sodišče EU-ja v sporu s poljsko vlado glede imenovanj pritrdilo sodnikom

Na mnenje generalnega pravobranilca se je odzval namestnik poljskega pravosodnega ministra Sebastian Kaleta in dejal, da gre za "politično predstavo" in "napad na Poljsko", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nenehno vidimo, da se skušajo elite v Bruslju vmešavati v poljsko suverenost nad sodstvom," je dejal. Kot je dodal, bi bilo treba proučiti Bolgara Tančeva, saj da je v času komunizma užival "zvezdniško kariero kot odvetnik".