Turška policija je znova preprečila shod na trgu Taksim v Carigradu. Demonstrante proti nasilju nad ženskami so razgnali s solzivcem. Foto: Reuters
Turška policija je znova preprečila shod na trgu Taksim v Carigradu. Demonstrante proti nasilju nad ženskami so razgnali s solzivcem. Foto: Reuters
Storilec večine umorov žensk po svetu je bil lani partner ali sorodnik, kaže danes objavljena raziskava Urada Združenih narodov (ZN) za droge in kriminal. Foto: MMC RTV SLO

Nasilje nad ženskami in dekleti je globalna pandemija, ki ogroža vse ženske in dekleta.

generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres
Nasilje nad ženskami je navzoče povsod - doma, na delovnem mestu, v šolah in na univerzah, na ulici, v javnem prevozu in na spletu, pravi Mogherinijeva. Foto: Reuters

Dekleta in ženske, ki tam doživljajo vdore v zasebnost, ustrahovanje, seksistične in žaljive komentarje, zlorabo svojih intimnih fotografij ali posnetkov, spleta ne morejo uporabljati varno. "To omejuje njihovo pravico do informiranosti in izražanja mnenj ter stališč. Prav tako posega v njihovo pravico biti aktivne državljanke.

Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Evropa protestira proti nasilju nad ženskami

"Pokažimo storilcem, da njihovega vedenja ne podpiramo," je pozvala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Kljub desetletjem ozaveščanja je zavedanje o razširjenosti in posledicah nasilja nad ženskami po opozorilu ministrstva slabo, napačne predstave pa so še vedno globoko zakoreninjene.

Guterres: Ženske ohranjamo v podrejenosti
Nasilje nad ženskami in dekleti je sramota vseh družb, je sporočil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Po njegovih besedah je v svojem bistvu "manifestacija globokega pomanjkanja spoštovanja in nezmožnosti moških, da sprejmejo enakost in dostojanstvo žensk". "To je vprašanje temeljnih človekovih pravic," je dejal.

Nasilje nad ženskami je tudi "resno politično vprašanje", je dejal Guterres. Povezano je namreč "s širšim vprašanjem moči in nadzora v naših družbah", je pojasnil. "Živimo v družbi, v kateri so nosilci moči pretežno moški," je spomnil. Ženske so po njegovih besedah izpostavljene nasilju na različne načine, "s čimer jih ohranjamo v podrejenem položaju".
Šele ko bo polovica človeštva, ki ga sestavljajo ženske in dekleta, živela brez strahu, nasilja in vsakodnevne negotovosti, bo mogoče po njegovih besedah reči, da živimo v poštenem in enakopravnem svetu.

V podporo ženskam so po vsem svetu potekale demonstracije. Več deset tisoč tisoč ljudi se je zbralo po mestih Francije in Španije. V Carigradu je policija demonstrante razgnala s solzivcem. V sirskem mestu Kamišli je več sto Kurdinj pozivalo proti porokam z mladoletnicami. Manjši shodi so potekali tudi v Rimu, Ženevi in Atenah.

Naj nasilje obravnavajo policistke
"Zelo napačno je, da velika večina storilcev zaradi nasilnega vedenja ne čuti nobenih posledic," pa je povedala podsekretarka ZN-a in izvršna direktorica oddelka ZN-a za vprašanja žensk Phumzile Mlambo-Ngcuka. Policija in sodstvo morata prijave nasilnih dejanj po njenem opozorilu vzeti resno in dati prednost varnosti žrtev, pa tudi njihovemu počutju denimo tako, da bi na policiji prijave žensk zaradi nasilja sprejemale policistke.

Evropska komisija in visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini v skupni izjavi poudarjata, da je izkoreninjenje nasilja nad ženskami in dekleti prvi pogoj za spodbujanje demokracije in gospodarske rasti. Po podatkih Eurostata pa je med žrtvami trgovine z ljudmi v EU-ju 80 odstotkov žensk, so poudarili v skupni izjavi.
V zadnjih dveh letih je Evropska unija več kot 1,5 milijona deklet in žensk podprla s storitvami varstva in nege zaradi pohabljanja ženskih spolnih organov. Opustitev te prakse je javno napovedalo 3000 skupnosti, v katerih živi 8,5 milijona ljudi. V povezavi z otroškimi porokami pa so pobude EU-ja za spremembo odnosa in praks, ki kršijo pravice deklet, dosegle več kot 1,6 milijona ljudi, izhaja iz omenjene skupne izjave.
Vsako leto se na svetu poroči približno 12 milijonov deklet, mlajših od 18 let. To pomeni, da se takšna poroka sklene vsaki dve sekundi. Poročena dekleta pogosto hitro zanosijo, opustijo šolanje in so bolj izpostavljena nasilju v družini kot ženske, ki se poročijo v odrasli dobi. Vsaj 200 milijonov žensk in deklet je žrtev pohabljanja spolnih organov, ki se še vedno izvaja v približno 30 državah. Migrantke so še posebej ranljive in bolj izpostavljene zlorabam ali nasilju, sta izpostavili komisija in Mogherinijeva.

"Spletno nasilje"
V projektu družbenega ozaveščanja o spletnem nasilju in nadlegovanju žensk in deklet, katerega nosilca sta ministrstvo in fakulteta za družbene vede v Ljubljani, navajajo, da je t. i. spletno nasilje doživela že vsaka četrta najstnica v Evropi, v Sloveniji pa je eno od oblik spletnega nadlegovanja doživelo dve tretjini srednješolk.

V Sloveniji je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja, piše Slovenska tiskovna agencija. V svetu je več kot tretjina žensk v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk pa se je poročilo pred svojim 18. letom starosti.
Dom je za ženske najnevarnejše mesto
Storilec večine umorov žensk po svetu je bil lani partner ali sorodnik, kaže objavljena raziskava Urada Združenih narodov (ZN) za droge in kriminal. Glede na raziskavo je bilo v svetu lani ubitih približno 87.000 žensk, od tega je bil za približno 50.000 smrti ali 58 odstotkov kriv intimni partner ali sorodnik. To pomeni, da so moški, ki so jih poznale, vsako uro ubili približno šest žensk. Na 100.000 žensk so ubili približno 1,3 ženske, so sporočili iz dunajskega urada ZN-a.

Afrika in Amerika sta celini, kjer je tveganje za žensko, da jo bo ubil intimni partner ali sorodnik, največje. V Afriki je na tak način umrlo približno 3,1 ženske na 100.000 žensk, v Ameriki 1,6, v Oceaniji 1,3, v Aziji 0,9 in v Evropi 0,7.

Pri preprečevanju ubojev žensk v družinskem krogu v zadnjih letih kljub vsej zakonodaji in programom za končanje nasilja nad ženskami ni bilo vidnega napredka, izhaja iz raziskave.

Glede na njene sklepe je nujno sprejeti učinkovite preventivne ukrepe in uvesti kazni za storilce, da bi ženskam zagotovili varnost in jih "opolnomočili", storilca pa poklicali na odgovornost. Z namenom, da bi preprečili umore žensk, so potrebni zakonski ukrepi, ki bodo ciljani, je ocenil izvršni direktor urada ZN-a Jurij Fedotov.

Študija poziva tudi k večji usklajenosti tako policije in sodstva kot tudi zdravstvenega in socialnega sistema. Ob tem so opozorili, da je treba v reševanje problematike vključiti moške. Dečke je treba že v rani mladosti ozaveščati, da je nasilje nad ženskami nesprejemljivo, so pozvali.

Izvor mednarodnega dneva
Združeni narodi so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Nasilje nad ženskami in dekleti je globalna pandemija, ki ogroža vse ženske in dekleta.

generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres

Dekleta in ženske, ki tam doživljajo vdore v zasebnost, ustrahovanje, seksistične in žaljive komentarje, zlorabo svojih intimnih fotografij ali posnetkov, spleta ne morejo uporabljati varno. "To omejuje njihovo pravico do informiranosti in izražanja mnenj ter stališč. Prav tako posega v njihovo pravico biti aktivne državljanke.

Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Evropa protestira proti nasilju nad ženskami