"Angažirana razprava o tem, kako si predstavljamo prihodnost Evrope, je dobra za evropsko demokracijo, še zlasti pred evropskimi volitvami," je za časnik Tagesspiegel dejal Maas. "Emmanuel Macron daje (razpravi) nekaj dragocenega zagona," je dodal.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je načeloma naklonjen predlogom Emmanuela Macrona. Foto: EPA
Nemški zunanji minister Heiko Maas je načeloma naklonjen predlogom Emmanuela Macrona. Foto: EPA

Številne Macronove ideje sicer niso nove, Nemčija in Francija že sodelujeta pri nekaterih njegovih predlogih, je dejal nemški zunanji minister. Francoski predsednik Macron je v kolumni, ki so jo v torek objavili vodilni mediji v vseh 28 članicah EU-ja, pozval k temeljni prenovi povezave, ki jo po njegovi oceni zdaj potrebujemo bolj kot kadar koli. Posvaril je pred nevarnostmi nacionalizma ter med drugim predlagal vzpostavitev agencije, ki bi članicam EU-ja pomagala, da zaščitijo volitve pred manipulacijami, prenovo schengenskega območja ter vzpostavitev skupne azilne politike.

Kovacs: Skrajni čas za razpravo o prihodnosti Evrope
Tiskovni predstavnik predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana, Zoltan Kovacs, je v Budimpešti sporočil, da bi Macronova pobuda lahko pomenila začetek resne evropske razprave. "Skrajni čas je, da začnemo resno razpravljati o prihodnosti Evrope," je dejal, vendar dodal, da "imamo glede podrobnosti seveda različna stališča."

Madžarska: Varovanje mej v pristojnosti držav članic
Kovacs teh podrobnosti ni pojasnil, znano pa je, da Budimpešta nasprotuje predlogom za močnejša skupna prizadevanja pri varovanju evropskih mej. Orban vztraja, da je to področje izključno v pristojnosti držav članic. Poljski premier Mateusz Morawiecki pa je dejal, da bo njegova vlada podprla le tiste Macronove predloge, ki so v interesu države, vendar prav tako ni govoril o podrobnostih.

Macronovo pobudo pa so danes kritizirali v stranki Evropskih zelenih. Kot sta poudarila sopredsedujoča stranki Monica Frassoni in Reinhard Bütikofer, Macronu "ni uspelo prepričati francoskih državljanov, da razume njihove probleme".