Nemški notranji minister Horst Seehofer z osnutkom zakona o novi priseljenski politiki Nemčije. Foto: Reuters
Nemški notranji minister Horst Seehofer z osnutkom zakona o novi priseljenski politiki Nemčije. Foto: Reuters
Nemški kanclerki je zaradi politike sprejema prebežnikov podpora nekoliko padla in povzročila trenja v koaliciji. Foto: EPA

Osnutek dogovora na področju priseljevanja, ki so ga pridobili mediji, upošteva načelo ločevanja beguncev in ekonomskih migrantov. Poleg tega tistim, ki imajo zakonito pravico, da zaprosijo za azil, zagotavlja, da bodo to lahko tudi storili, poroča portal DeutscheWelle.

V osnutku zakona je zapisano, da vsi tisti, ki niso državljani EU-ja in nimajo višje izobrazbe ali pa konkretnega dela, ne bodo mogli živeti v Nemčiji. "Ne želimo nekvalificiranih priseljencev iz tretjih držav," so zapisali.

Več visokokvalificiranih delavcev
Tako kot v Kanadi bodo priseljence v Nemčiji po novem ločevali glede na njihovo stopnjo izobrazbe, starost, znanje jezika, zmožnosti pridobitve dela in "finančne varnosti". V osnutku dogovora medtem piše, da Nemčija potrebuje še več visoko kvalificiranih delavcev, saj ti "že zdaj pomembno prispevajo h konkurenčnosti nemškega gospodarstva".

Socialdemokrati (SPD) so si prizadevali, da bi prosilci za azil, ki so našli delo, lahko kljub zavrnitvi prošnje ostali v Nemčiji, a je notranji minister in vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer predlog zavrnil. Po besedah ministra za delo Hubertusa Heila (SPD) se je Seehofer, s katerim sta podpisala dogovor, strinjal, da bodo pozorni, da ne bodo "deportirali napačnih ljudi".

Z dogovorom o priseljenski zakonodaji so stranke nemške koalicije razrešile več mesecev trajajoča nesoglasja na tem področju, zaradi katerih je notranji minister poleti zagrozil celo z odstopom.