Foto:
Foto:
Nizozemci neformalne pogovore vodijo na podlagi predpostavke, da bo ustava potrjena.

Slovenija je na neuradnem srečanju z nizozemskim predsedstvom sprejela predlog, po katerem bi EU-ju sopredsedovali že leta 2008.

V okviru sistema timskih predsedstev bi Slovenija po predlogu Haaga skupaj z Nemčijo in Portugalsko Uniji predsedovala v prvi polovici leta 2008, je pojasnil stalni slovenski predstavnik pri EU-ju Ciril Štokelj.

Štokelj je predsedstvu dal jasen odgovor po navodilih zunanjega ministra Iva Vajgla, sicer pa bo v skladu s sredino odločitvijo kolegija predsednika DZ-ja uradno stališče določil parlament, ki bo o tem razpravljal na izredni seji prihodnji teden.

Prilagoditev sistema rotacije predsedovanja
Zaradi širitve EU-ja je bilo treba sistem prilagoditi. Ustava ga temeljito spreminja, saj uvaja stalnega predsednika Evropskega sveta, posamezne sestave Sveta EU-ja, razen Sveta za zunanje zadeve, ki ga bo vodil zunanji minister EU-ja, pa bodo za 18 mesecev vodila timska predsedstva. Tri članice si bodo predsedstvo izmenjevale po načelu enakopravne rotacije. Ena članica bo tako vse svete ob pomoči drugih dveh vodila pol leta.

Timsko predsedstvo Slovenije z Nemčijo in Portugalsko naj bi tako trajalo leto in pol, Slovenija pa bi vodstvo za pol leta prevzela v zadnjem delu skupnega predsedovanja. Nizozemci neformalne pogovore vodijo na podlagi predpostavke, da bo ustava potrjena. Če se to ne bo zgodilo, pa bo še naprej veljal sistem polletnega kroženja.