Misija je marca zahtevala prvo žrtev, ko je bil med izvidniškim poizvedovanjem ubit francoski vojak, ki je zašel na sudansko stran meje. Foto: EPA
Misija je marca zahtevala prvo žrtev, ko je bil med izvidniškim poizvedovanjem ubit francoski vojak, ki je zašel na sudansko stran meje. Foto: EPA

Glavna naloga do zdaj največje vojaške operacije EU-ja zunaj Evrope je zaščita beguncev ob meji s Sudanom, ki so v Čad pribežali iz nemirne pokrajine Darfur, kjer že pet let trajajo spopadi med uporniki in provladnimi arabskimi milicami. V eni največjih humanitarnih kriz na svetu je umrlo že več kot 200.000 ljudi, okoli dva milijona in pol pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Slovenija je v misijo Eufor, ki šteje 3.700 vojakov, prispevala 15 pripadnikov slovenske vojske, eden izmed njih deluje v operativnem poveljstvu v Parizu, preostali pa so nameščeni v oporišču Forchani na vzhodu Čada, kjer delujejo v okviru francoskega bataljona. Slovenski vojaki bodo opravljali izvidniške naloge, s katerimi bodo skrbeli za nemoteno delovanje misije.

Francija je vodilna v misiji, saj ji poveljuje in prispeva 2.100 svojih vojakov. V misiji, ki ima enoletni mandat Varnostnega sveta ZN-a in proračun 120 milijonov evrov, sicer deluje 14 držav, med katerimi znatnejši delež vojakov prispevata še Poljska in Irska.

Težki meseci pred vojaki
Delovanje v revni afriški državi bo vse prej kot lahka naloga, saj bo nekaj tisoč evropskih vojakov nadziralo kot Nemčija veliko nestabilno ozemlje, kjer deluje več uporniških skupin, ki od tam izvajajo napade v sosednjem Sudanu. V začaranem krogu nasilja najkrajšo potegnejo ljudje, ki so se pred napadi zatekli v številna begunska taborišča, a tudi tam niso varni in so pogosto žrtve novega nasilja.

G. V.